Email: pazipark@gmail.com

Novice

news
28
Maj

Partnerji projekta RE:PLAY praznujemo svetovni dan igre – ker je igra pomembna!

Danes tisoči otrok po vsem svetu praznujejo svetovni dan igre. Številne možnosti za raziskovanje in igranje na prostem so bistvenega pomena za otrokovo fizično in duševno zdravje kot tudi za njihovo zadovoljstvo ter boljše učenje in razvoj. Dobro zasnovane površine za igro ustvarjajo pogoje za razvoj raznolikih iger in projekt RE:PLAY poudarja prav pomen kakovostnega oblikovanja prostorov igre z vključevanjem otrok v postopek načrtovanja.

Fotografija Luka Vidic

Projekt RE: PLAY (Redesigning playscapes with children in Western Balkans / Preoblikovanje igralne krajine z otroki na Zahodnem Balkanu) je eden izmed 13 predlogov, izbranih med skoraj 350 projekti, ki so se prijavili na razpis Ustvarjalna Evropa za projektna sodelovanja na Zahodnem Balkanu. Projekt RE: PLAY se ukvarja s preizpraševanjem igre kot izrazito človeške sposobnosti, ki je dandanes podcenjena s strani urbanistov in prostorskih načrtovalcev. Poudarja pomen oblikovanja igralnih površin z otroki za otroke, saj so le-ti primarni uporabniki in bi kot taki morali biti tudi soustvarjalci.

RE: PLAY partnerji smo strokovnjaki s področja arhitekturnega in krajinsko arhitekturnega načrtovanja in oblikovanja, ki se ukvarjamo z oblikovanjem prostorov za igro in participativnimi praksami, ki vključujejo otroke. Prihajamo iz petih držav: Slovenije (Društvo Pazi!park, Ljubljana), Hrvaške (Kreativni Krajobrazi, Zagreb), Srbije (Udruženje Škogled, Beograd), Albanije (Qendra Marrëdhënie, Tirana) in Črne gore (Gradionica, Bar). V naslednjih 3. letih (2021–2023) bomo skozi medsebojno sodelovanje ter izmenjavo izkušenj, pristopov in načrtovalskih konceptov skupaj z otroki oblikovali pet novih prostorov za igro na prostem ter pripravili smernice za lokalne odločevalce in načrtovalce o tem, kako se lotiti in izpeljati participativne prakse.

Projekt RE: PLAY je v polnem zamahu in v naslednjih nekaj mesecih se bomo skupaj z otroki igrali in oblikovali. Opazovanja, intervjuji, mapiranja in različne delavnice bodo izvedeni na petih pilotnih območjih, pri čemer bomo sodelovali z različnimi ciljnimi skupinami: socialno ogroženi otroci, otroci z motnjami branja in učenja, romskimi in begunskimi otroci, malčki in najstniki. Naš glavni cilj je neposredno vključevanje otrok v proces oblikovanja ter izmenjava znanja in praks, ki jih bomo posledično ponudili strokovnjakom prostorskim načrtovalcem in oblikovalcem z Zahodnega Balkana v obliki novih delovnih metodologij in pristopov.

Otroci dandanes preživijo premalo časa zunaj. Raziskava britanske organizacije National Trust je pokazala, da se otroci v starostni skupini od 4 do 14 let igrajo zunaj na prostem v povprečju le 4 ure na teden,  kar je le polovico toliko, kot so preživeli zunaj njihovi starši, ko so bili otroci. Preživljanje prostega časa zunaj, predvsem igra zunaj na prostem, je zelo pomembna za otrokov razvoj. Zunanja igra prispeva k fizično bolj spretnim, močnejšim in zdravim otrokom, ki so tudi psihično bolj stabilni, samozavestnejši in družbeno bolje prilagojeni. Pri tem je še posebej pomembna nestrukturirana igra, to je prosta, neusmerjena igra, pri kateri otroci krepijo domišljijo, ustvarjalnost in se učijo empatije. Zato je spodbujanje otrok k preživljanju časa na prostem nujno, če želimo prihodnji generaciji zagotoviti fizično in duševno zdravje potrebno za nadaljnje življenje. Če želimo, da bodo otroci preživeli več časa zunaj, jim moramo ponuditi primerno okolje, ki bo blizu njihovega doma oz. dobro dostopno, varno in hkrati dovolj zanimivo, da bo otroka spodbudilo k igri. Naloga prostorskih načrtovalcev in oblikovalcev je ustvariti prostorske in fizične pogoje za igro, na nas pa je, da otroke vprašamo, kaj si v resnici želijo.

Vabimo vas, da nam sledite na Instagramu @replay_wb

Brskate lahko tudi po spletnih straneh projektnih partnerjev:

– Društvo Pazi!park (vodilni partner, Slovenija): http://www.pazipark.si/,
– Kreativni krajobrazi (Hrvaška): https://kreativnikrajobrazi.hr/en/,
– Udruženje Škogled (Srbija): http://skograd.org/en/home-en/,
– Qendra Marrëdhënie (Albanija): http://qendra-m.org/,
– Gradionica (Črna gora): https://gradionica.me/

 

 

You are donating to : Greennature Foundation

How much would you like to donate?
$10 $20 $30
Would you like to make regular donations? I would like to make donation(s)
How many times would you like this to recur? (including this payment) *
Name *
Last Name *
Email *
Phone
Address
Additional Note
paypalstripe
Loading...