Email: pazipark@gmail.com

Novice

news
12
Nov

V iskanju evropskega otroškega igrišča

Zagreb, 9. – 10. november 2021 – Evropska unija financira vrnitev proste in z naravo povezane igre na otroška igrišča v Sloveniji, Hrvaški, Srbiji, Črni gori in Albaniji.

RE:PLAY (Redesigning playscapes with children in the Western Balkans) je projekt Evropske unije v skupni vrednosti nekaj več kot 400 tisoč evrov, katerega cilj je preoblikovanje otroških igrišč z otroki kot glavnimi nosilci projekta v Sloveniji ter v štirih sosednjih državah zahodnega Balkana. Ena od glavnih značilnosti tovrstnih projektov Evropske unije je sodelovanje partnerjev, v tem primeru povezovanje Slovenijo (Društvo Pazi!Park kot vodilni partner projekta), Hrvaške (Kreativni krajobrazi), Srbije (Društvo “Škograd”), Črne gore (Gradionica) in Albanije (Qendra Marredhenie). Partnerji RE:PLAY želijo s sodelovanjem in izmenjavo izkušenj iz svojih držav poudariti pomen ustvarjanja prostorov za spontano in svobodno igro otrok.

Projektni partner, ki predstavlja Hrvaško, je biro krajinske arhitekture Kreativni krajobrazi, ki ga vodita Kaja Šprljan Bušić in Iva Šimić Erjavec. V preteklih letih sta že izvajali podoben projekt z naslovom “Ruksak pun kulture” (“Nahrbtnik poln kulture”), v okviru programa, ki ga financira hrvaško Ministrstvo za kulturo in medije.

Vsi partnerji projekta RE:PLAY smo se v začetku novembra srečali na obisku v Zagrebu, kjer smo se seznanili s primeri dobrih praks v Zagrebu. Obiskali smo Osnovno šolo Travno, ki že vrsto let razvija vrednote povezane z okoljem in rekreacijo. To se kaže skozi primer urejenega kolesarskega poligona, ki je uspešen projekt sodelovanja med mestom Zagreb, Hrvaškim avto klubom (HAK) in šolo, kjer potekajo tekmovanja pravilne vožnje v prometu. Na šolskem dvorišču imajo tudi tradicionalni sadovnjak, mestni zelenjavni vrt in učilnico na prostem, ki je v polnem zamahu zaživela v času pandemije Covid-19.

Obiskali smo tudi zagrebško Waldorfsko šolo, katere učni načrt spodbuja participativni pristop. Otroci in njihovi starši so pogosto vključeni v okoljske dejavnosti in projekte, ki jih izvaja šola, kar otrokom daje dragoceno znanje in odlično odskočno desko za življenje. “Priča smo pomenu nenehnega preoblikovanja šolskega dvorišča s strani učencev. Vsaka generacija s svojo specifično senzibilnostjo, interesi in izraznostjo poustvarja prostor okoli sebe. Ta mehanizem jih krepi. Krepi njihovo domišljijo ter sposobnost samostojnega poustvarjanja življenjskih razmer skozi igro.« je svoja razmišljanja delila arhitektka Mirjana Utvić iz beograjskega društva Škograd.

V Hiši arhitekture Oris smo imeli projektni partnerji priložnost pridobivanja novih znanj na seminarjih, ki so jih pripravili strokovnjaki s področja krajinske arhitekture, kineziologije in pedagogike. Približali so nam pomen interdisciplinarnosti in tega, koliko se lahko učimo od otrok, če k temu ustrezno pristopimo.

»Ob opazovanju otrok v javnem prostoru ponovno ugotavljamo, da pogosto elementi, kot so igrala, niso predmet največjega zanimanja, vsaj ne za daljši čas. Zanima jih na primer razgiban relief, zasnovan kot krajina v malem merilu, poševna stena, ki je arhitekturni element; to postanejo prostori za njihovo prosto – naravno igro. Pri projektu RE:PLAY gre torej za ustvarjanje igralne krajine in ne zgolj igrišča,« so sklenili svoje misli arhitekti iz društva Škograd.

Najdete nas na Instagramu @replay_wb in Facebooku Replay_wb

Obiščite tudi spletne strani projektnih partnerjev:

Društvo Pazi!park (VP, Slovenija): http://www.pazipark.si/ ,
Kreativni krajobrazi (Hrvaška): https://kreativnikrajobrazi.hr/en/,
Udruženje Škogled (Srbija): http://skograd.org/en/home-en/,
Qendra Marrëdhënie (Albanija): http://qendra-m.org/,
Gradionica (Črna gora): https://gradionica.me/

Kontaktne informacije:

Društvo Pazi!park, vodilni partner (Ljubljana, SI) – Gaja Trbižan, pazipark@gmail.com, +386 31889210
Kreativni krajobrazi, lokalni partner (Zagreb, HR) – Kaja Šprljan Bušić, info@kreativnikrajobrazi.hr, +385 959092569

You are donating to : Greennature Foundation

How much would you like to donate?
$10 $20 $30
Would you like to make regular donations? I would like to make donation(s)
How many times would you like this to recur? (including this payment) *
Name *
Last Name *
Email *
Phone
Address
Additional Note
paypalstripe
Loading...