Email: pazipark@gmail.com

Pazi! na ohranjanje biotske raznovrstnosti

ozaveščanje prebivalcev v sklopu Ljubljane - Zelene prestolnice Evrope

Project Info

Project Description

Lokacija: Točka.Zate. – informacijska točka Zelene prestolnice in javni sadovnjak na Grbi
Čas izvedbe: julij 2016
Izvajalec: Društvo Pazi!park
Avtorji in sodelujoči: Gaja Trbižan, Luka Vidic
Projekt je sofinancirala Četrtna skupnost Rožnik, MOL

V času Zelenega ambasadorstva ČS Rožnik smo kot del programa Ljubljane – Zelene prestolnice Evrope izvedli dve delavnici, ki sta ozaveščali obiskovalce o pomembnosti ohranjanja biotske pestrosti v mestih. Udeležencem obeh delavnic smo ponudili semena različnih medonosnih rastlin, ki jih lahko posadijo na svojem vrtu ali balkonu, ki jih je prijazno doniralo podjetje Semenarna Ljubljana d.o.o.

Na stojnici pred informacijsko točko Točka. Zate. smo izvedli krajšo delavnico izdelave semenskih bombic, na kateri smo skupaj z otroci in naključnimi mimoidočimi iz naravnih in avtohtonih sestavin: senenega drobirja, komposta, gline in vode gnetli in oblikovali semenske bombice. Med izdelavo smo se z otroci na igriv in njihovi starosti primeren način pogovarjali o osnovnih pogojih za rast in razvoj rastlin (zemlja, vlaga, svetloba, temperatura), o pomenu zelenja v mestih, predvsem cvetočih travnikov, kako le-ti prispevajo k biotski pestrosti in na kakšen način jo lahko ohranjamo. Udeleženci so izdelane KAbum semenske bombice lahko odnesli s seboj v reciklirani embalaži, preostanek bombic pa smo razdelili mimoidočim.

V popoldanskem času smo ob javnem sadonjaku na Grbi, v senci, ki jo nudijo drevesa ob POTi, skupaj z lokalnimi prebivalci četrtne skupnosti izdelovali hotele za žuželke. V začetku delavnice smo udeležencem predstavili  katere rastline naj sadijo v svojem vrtu, da bodo privabili koristne žuželke. Vsaka od različnih vrst ima sicer svoje preference, vendar pa za vse velja, da je potrebno saditi tako kombinacijo medonosnih rastlin, da je v vrtu vedno kakšna cvetoča rastlina in da zagotovimo čim daljše obdobje cvetenja (npr. od aprila do oktobra). Bolje se obnesejo rastline s preprostimi, enovrstnimi cvetovi ter avtohtone medonosne rastline, na katere so naše žuželke dobro prilagojene. Izogibati pa se je potrebno modernim križancem, ki imajo večvrstne cvetove (žuželka težko najde osrednji del), nekateri med njimi so celo jalovi. V nadaljevanju delavnice smo izdelovali »hotele za žuželke«; z naravnimi materiali (slama, ločje, trstika, bambus) smo polnili v naprej pripravljena lesena ali reciklirana ogrodja, tako da so nastala priročna zavetišča za različne vrste žuželk. Udeleženci so izdelana zavetišča odnesli s seboj in jih bodo lahko namestili na svoje vrtove ali balkone. Skupaj smo izdelali tudi večje zavetišče, ki smo ga namestili v bližino javnega sadovnjaka. Upamo, da se bodo kmalu v njem naselile čebele, samotarke, čmrlji in drugi opraševalci, ki bodo našli obilo paše prav v bližnjem sadovnjaku!

 

 

You are donating to : Greennature Foundation

How much would you like to donate?
$10 $20 $30
Would you like to make regular donations? I would like to make donation(s)
How many times would you like this to recur? (including this payment) *
Name *
Last Name *
Email *
Phone
Address
Additional Note
paypalstripe
Loading...