Pišite nam: pazipark@gmail.com

Park druženja

Project Info

Tags ,

Project Description

Lokacija: Vrt DZC Janeza Levca, na Tržaški cesti v Ljubljani
Čas Izvedbe: 2013
Izvajalec: Pazi!park v sodelovanju z DZC Janeza Levca (varovanci, mentorji, prostovoljci), okoljsko inšpektorico Nevenko Žvokelj in študenti krajinske arhitekture UL BF
Avtorji in sodelujoči: Urška Kranjc, Gaja Trbižan, Anita Marković, Luka Vidic, Tina Zaponšek 

DZC Janeza Levca se je v letu 2012 preselil na novo lokacijo ob Tržaški cesti, kjer je poleg objekta na razpolago nekaj zunanjega uporabnega zemljišča. Pobuda za ureditev neuporabljenega vrta ob objektu je prišla s strani osebja, ki čuti potrebo po povezovanju centra z lokalno skupnostjo. Odločili so se, da bodo vrt preuredili kot skupen javni prostor na tak način, da bo primeren tako za različne dejavnosti DZC kot tudi za širšo lokalno skupnost: »Park druženja« naj postane stičišče okoliškega prebivalstva in odraslih ljudi z motnjo v duševnem razvoju (varovancev DZC).

V skladu z zastavljenimi izhodišči je Pazi!park izdelal načrt, katerega del je tudi predlog svojevrstnega načina izvedbe predlagane ureditve, kot skupnega dela varovancev, prostovoljcev, prebivalcev soseske in drugih. Izvedba ureditve poteka delno v obliki sponzorskih del (večja zemeljska in gradbena dela), v večji meri pa preko delavnic oz. delovnih akcij, ki vključujejo varovance, strokovne mentorje, prostovoljce ter lokalno skupnost.

Konec aprila 2013 so stekla pripravljalna dela s prvo delovno akcijo na kateri so sodelovali varovanci, mentorji in prostovoljci centra, člani Pazi!parka s prostovoljci študenti krajinske arhitekture ter sponzorsko gradbeno podjetje. To je prva v sklopu delavnic, do konca septembra 2013 naj bi preko delovnih akcij še tlakovali utrjene površine, izdelovali urbano opremo (klopi in koši za smeti), pripravili gredice za sajenje, zasadili gredice in zatravili travne površine.

Preureditev vrta v park, namenjen tako varovancem zaposlitvenega centra kot tudi javnosti, ustvarja priložnosti za vključevanje populacije z motnjo v duševnem razvoju v družbo. Način izvedbe projekta omogoča in spodbuja sodelovanje varovancev, mentorjev, krajinskih arhitektov in prostovoljcev, izvedena ureditev pa bo omogočala povezovanje varovancev in mentorjev centra z lokalno skupnostjo. Posebej dragocen je trud centra, da svoje prostore odpira in ureja tudi za okoliške lokalne prebivalce in tako soustvarja javni odprti prostor mesta.

You are donating to : Greennature Foundation

How much would you like to donate?
$10 $20 $30
Would you like to make regular donations? I would like to make donation(s)
How many times would you like this to recur? (including this payment) *
Name *
Last Name *
Email *
Phone
Address
Additional Note
paypalstripe
Loading...