Projekt Združeni v parku se zaključuje, zato vas vabimo še k zadnji anketi.
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ 
Program Active Citizens Fund v Sloveniji

ZDRUŽENI V PARKU

To sporočilo ste dobili, ker ste v preteklosti izkazali interes za tematike, s katerimi se ukvarjamo v Društvu Pazi!park oziroma Društvu za kulturo inkluzije. Novičnik, ki je pred vami je del skupnega projekta »Združeni v parku«, ki se ukvarja z vključujočim (inkluzivnim) urejanjem otroških igrišč – igrišč, ki bodo primerna tudi za otroke s posebnimi potrebami.

V PARKU JE ZMERAJ ZABAVNO

5db4a035-5437-11ed-afd1-0607cdff6e39%2F1683742060866-DSC_0320.JPG
Učenci 2.b razreda obiskujejo poseben program vzgoje in izobraževanja na šoli Jarše, na Centru Janeza Levca Ljubljana. Otroci se zelo radi igrajo in preživljajo čas zunaj, največkrat v Šmartinskem parku. V šoli gredo na sprehod v park skoraj vsak dan. Kaj zanje pomeni park, so se pogovarjali z učiteljico Nives.

Učiteljica Nives: »Učenci, kdo izmed vas rad preživlja čas v parku?«

Učenci pritrjujejo, dvigujejo roke in kažejo na igrišče v Šmartinskem parku. Igrišče vidijo skozi okno svoje učilnice. 


Učenec Din: »Jaz, jaz se rad igram v parku! Najraje se vrtim na vrtiljaku.« 


Učiteljica Nives: »Vau, odlično Din, hvala. Ana Bela, kaj pa ti najraje počneš v parku?«


Učenka Ana Bela: »Najraje se gugam.« Ani Beli je v parku najbolj všeč velika gugalnica, na katero se lahko uleže in na njej počiva. 


Učenec Tadej pritrjuje s prikimavanjem glave ter kaže, da se sam v parku najraje spušča po toboganu. Prav nič ga ni strah splezati niti na najvišjo točko tobogana. Veliko je vadil in postal zelo spreten in hiter.


Učenec Maks: »Meni je bilo všeč, ko smo v parku imeli piknik. V razredu smo si naredili sendviče in cedevito. Vzeli smo podloge ter vse pojedli v parku, pod drevesom. Nato smo se tudi igrali. Še večkrat bi rad imel piknik v parku.«

DRUŽABNIŠTVO V PARKU – 2. del

V prejšnjem Novičniku smo vam predstavili program Družabništva in njegov namen ter cilje. Navedli smo tudi aktivnosti, s katerimi lahko krepimo socialne spretnosti, v nadaljevanju pa vam želimo predstaviti predloge aktivnosti za razvoj motoričnih sposobnosti in akademskih veščin. 
5db4a035-5437-11ed-afd1-0607cdff6e39%2F1683743159364-DSC_0265+%282%29.JPG
Motorične spretnosti:
  1. Hoja po neravnem terenu. Otroci se lahko sprehajajo po neravnem terenu in s tem izboljšajo svoje ravnotežje ter koordinacijo.
  2. Sprehajanje po ravni poti. Enostavno sprehajanje po ravni poti lahko pomaga pri razvoju motoričnih veščin in vzdržljivosti, še posebej pri otrocih, ki občasno uporabljajo invalidski voziček, hoduljo ali katerikoli pomožni pripomoček za hojo.
  3. Igranje z žogo, igranje na igralih ali jahanje na poniju. Igranje z žogo (nogomet, košarka itd.) igra na igralih (gugalnice, plezala, tobogani itd.) in jahanje na poniju (ali drugi živali) lahko pomaga pri razvoju koordinacije, ravnotežja in motoričnih veščin.
  4. Igranje s peskom. Igranje s peskom, kot je gradnja gradov, lahko pomaga pri razvoju fino motoričnih veščin in koordinacije.
  5. Tek po travi. Tek po travi lahko pomaga pri razvoju motoričnih veščin in vzdržljivosti, hkrati pa je manj obremenjujoč za sklepe kot tek po asfaltu.
Akademske veščine:
  1. Branje. V parku lahko otroci prebirajo napise na klopcah, napisih na panojih in različnih drugih predmetih. Lahko prebirajo tudi table z navodili za uporabo igral, opazujejo pisanje drugih otrok v peskovniku ali pa se skupaj s starši usedejo in berejo knjige na prostem. S tem se razvija njihovo razumevanje pisane besede in njihova sposobnost branja.
  2. Računanje. V parku lahko igrajo igre, kot so igra s kartami ali igre z žogo, kjer bodo uporabljali različne matematične spretnosti. Lahko štejejo korake med eno in drugo točko v parku ali število ptic, ki jih vidijo v drevesih. S tem se razvija njihova sposobnost štetja in razumevanje matematike.
  3. Pisanje. Otroci lahko v parku uporabljajo krede in table, na katerih lahko pišejo svoje ime, risbe in druge stvari. Lahko se tudi igrajo s peskom in ustvarjajo različne oblike in črke. S tem se razvija njihova sposobnost pisanja in risanja.
  4. Opazovanje in razvrščanje. Otroke lahko prosite, da poiščejo in razvrstijo različne vrste rastlin, živali ali kamnov, ki jih najdejo v parku. To bo razvijalo njihove sposobnosti opazovanja, razvrščanja in organiziranja informacij.
  5. Razumevanje prostora in časa. Otroke lahko prosite, da poiščejo in opišejo, kje se nahajajo v parku, in kako so različni deli parka povezani med seboj. To bo razvijalo njihovo razumevanje prostora in časa.
Park kot okolje nam ponuja ogromno možnosti učenja, pridobivanja novih izkušenj in druženja. Vključevanje otrok s posebnimi potrebami v zeleno in sproščeno okolje je koristno tako za njih, saj se lažje in bolj spontano naučijo določenih stvari, prav tako pa tudi za njihove starše, skrbnike in vrstnike. Otroci s posebnimi potrebami nas namreč učijo strpnosti, zaradi njih iščemo vedno nove načine reševanja problemov in na povrh vsega nas učijo srčnosti.

– Ajla Cerić, dipl. prof. spec. in reh. ped. 
5db4a035-5437-11ed-afd1-0607cdff6e39%2F1683743398554-310296347_668729304638382_1253012639330468933_n.jpg

DELAVNICE PROJEKTA ZDRUŽENI V PARKU

5db4a035-5437-11ed-afd1-0607cdff6e39%2F1683742759907-DSC_0261+%282%29.JPG
Lansko leto junija smo prvič sodelovali v vaši delavnici Združeni v parku. Že takrat smo se vašemu vabilu z veseljem odzvali. Tako je bilo tudi letos. Zelo nas je razveselilo, da so bile letošnje delavnice načrtovane skupaj z učenci OŠ Ivana Skvarče. S tem so imeli naši učenci možnost sodelovati z učenci redne osnovne šole.

Gibanje na delavnicah na travniku, je bilo zelo dinamično, saj so si učenci iz opore spredaj na rokah prešli v hojo po eni nogi, v vijuganje in tako naprej. Zelo pomembna izkušnja naših učencev je bila, da so jim sovrstniki iz OŠ Ivana Skvarče pomagali na določenih delih tega poligona. Tudi delavnica z lesenim stolpom je bila zelo zanimiva, saj so učenci naše šole in učenci druge osnovne šole morali sodelovati, da so igro izpeljali so konca.

Izvedba vaših delavnic je imela za naše učence velik pomen, saj so na delavnicah z veseljem sodelovali in si pomagali med seboj. Največ od vsega pa jim je pomenila pomoč sovrstnikov. 

Hvala za izvedbo delavnice!

– Simona Čamer, OŠ dr. Slavka Gruma
ZDRUŽENI V PARKU SE ZAKLJUČUJE

Projekt Združeni v parku se zaključuje, zato vas vabimo še k zadnji anketi, s katero nam boste pomagali ovrednotiti določene spremembe, ki so se zgodile v času projekta. Vprašalnik je anonimen, za izpolnjevanje pa boste potrebovali približno 3 minute.
Društvo za kulturo inkluzije
Društvo Pazi!Park
To sporočilo ste prejeli, ker ste se prijavili na novičnik projekta Združeni v parku.
Če teh vsebin ne želite več prejemati, se tukaj ODJAVITE.

Trubarjeva cesta 50
1000 Ljubljana
Slovenia
Powered by EmailOctopus