Email: pazipark@gmail.com

Kaj lahko mestu prinese vključevanje otrok?

posvet Otroci načrtujejo mesto
16
Okt

Kaj lahko mestu prinese vključevanje otrok?

V torek, 15. oktobra, je v soorganizaciji Društva Pazi!park in Centra urbane kulture Kino Šiška že drugo leto zapored potekal dogodek namenjen razvoju mest prijaznih otrokom in mladim, tokrat naslovljen »Otroci načrtujejo mesto«.

Mesto, prijazno otrokom, je prijazno vsem uporabnikom. Čeprav trenutna praksa pri nas še ne poudarja pomena otrok kot sooblikovalcev javnega odprtega prostora, pa otroci v mestih postajajo vse bolj aktualna tema, ki se dotika mnogih področij. Ko govorimo o načrtovanju prostora po meri otrok, je zato nujno vključevanje otrok, kot kompetentnih sogovornikov odraslim, saj otroci zmorejo artikulirati svoje potrebe in želje, sodelovati z drugimi ter soustvarjati skupni prostor. “Ceste bi zaprla, namesto njih pa uredila gozdne poti,” je dejala drugošolka in pojasnila, da so avtomobili hrupni, včasih nevarni, saj pogosto ne ustavijo na prehodih za pešce, njihovi izpušni plini pa imajo slab vonj.

“Zakaj participacija?” se je spraševal osrednji gost posveta, Roel Camps, ki v mestni upravi Antwerpna skrbi za vključevanje in sodelovanje prebivalcev. Camps je razvil in preizkusil več kot 120 participativnih projektov, v katerih je sodelovalo več kot 20.000 mladih. Prepričan je, da je za boljše vključevanje mladih v načrtovanje mest ključna kombinacija digitalne participacije in dela na terenu. »Prebivalce, tudi otroke, je treba vključevati v procese načrtovanja, ker lahko le na ta način spoznamo njihove želje, njihove izkušnje pa pomenijo dodatno vrednost prihodnjemu razvoju,« je poudaril Roel Camps.

Posvet je otvoril prof. Janez Koželj, podžupan Mestne občine Ljubljana, v okviru dogodka pa je potekala razprava s številnimi slovenskimi strokovnjaki in akterji iz prakse: urbanim sociologom, dr. Aidanom Cerarjem z Inštituta za politike prostora, prof. dr. Gregorjem Jurakom s Fakultete za šport, vodjo Oddelka za varstvo okolja MOL Natašo Jazbinšek Sršen, mladinsko pisateljico Majdo Koren ter krajinsko arhitektko Urško Kranjc, članico Društva Pazi!park. V pogovoru so s predstavitvijo dobrih praks vključevanja otrok in mladih sodelovali še mag. Darja Silan z Gimnazije Jožeta Plečnika, ki je predstavila šolski strešni vrt, mag. Maja Brusnjak Hrastar, pobudnica ureditve skupnostnega shajališča v Novem Polju ter Lovro Planko in Jan Škrjanc, dijaka Gimnazije Šiška, ki sta skupaj s sošolci pomagala urediti »šolsko plažo«, kot pravijo dijaki novemu prostoru za oddih. Gostje so poudarili pomembnost participacije, ki lahko prinaša številne pozitivne posledice za vse, vendar pa ne more biti prepuščena posameznim naključnim primerom, temveč bi morala biti sistemsko podprta.

Na urbanem sprehodu pred posvetom so organizatorji obiskovalce popeljali skozi različne prostore ob Vodnikovi cesti od Vodnikove domačije do OŠ Valentina Vodnika. Otroci so na sprehodu spregovorili o ovirah na vsakodnevni poti v šolo, moti jih predvsem hrup in težavno prečkanje ceste kljub prehodom za pešce. Ob šolskem igrišču pa so se spomnili, kako so pred leti skupaj s člani Društva Pazi!park ozelenili igrišče. “Kopali smo luknje in sadili drevesa in grmovje,” se spomnijo učenci: “Bilo je kar težko, ker je bilo veliko kamnov. Sedaj zelo čuvamo posajena drevesa, želeli pa bi si
jih na igrišču še več.”

You are donating to : Greennature Foundation

How much would you like to donate?
$10 $20 $30
Would you like to make regular donations? I would like to make donation(s)
How many times would you like this to recur? (including this payment) *
Name *
Last Name *
Email *
Phone
Address
Additional Note
paypalstripe
Loading...