Email: pazipark@gmail.com

Igrače malo drugače

igrarije v parku

Project Info

Project Description

Lokacija: Park Tivoli
Čas izvedbe: avgust 2017 — julij 2018
Izvajalec: Društvo Pazi!park
Avtorji in sodelujoči: Gaja Trbižan, Meta Petrič, Luka Vidic, Urška Kranjc, Sara Čok, Urška Škerl
Fotografije: Luka Vidic
Projekt sofinancira Mestna občina Ljubljana, Četrtna skupnost Rožnik

Igrače malo drugače je serija ustvarjalnih delavnic z otroci, skozi katere želimo povezati slovensko otroško tradicijo (rime, pesmi, pripovedi in igre) in uporabo rastlin, delov rastlin oziroma drugih naravnih materialov. Skupaj s predšolskimi otroci in otroci prve triade na delavnicah preskušamo, kaj vse se da početi v naravi z rastlinami in malo domišljije. Pri tem so nam v navdih stare pripovedi, rime in  igre, ki so se jih igrali že naši dedki in babice. Na vsaki od delavnic raziskujemo naravo, park Tivoli in našo ustvarjalnost na določeno temo: bojevniki in čarovniki, jamske slikarije, perjanice in lovilci sanj. Poleg delavnice se vsakokrat tudi sprehodimo po parku; spoznavamo njegove različne dele in skrite kotičke, opazujemo kakšno podoba ima skozi različne letne čase, opozorimo na zanimiva drevesa in grmovnice ter jih predstavimo otrokom. Delavnice in sprehode ob koncu popestrimo z zgodbami iz slovenske in tuje otroške literature. Vsaka od delavnic se odvija v drugem letnem času in odseva značilnosti in radosti prav določenega obdobja leta: poletja, zgodnje in pozne jeseni, zime…

  1. Poletna delavnica: Dobili smo se v ljubljanskem parku Tivoli, od koder smo odšli na sprehod po gozdnem obronku Rožnika. Med sprehodom smo izdelovali in krasili repuhove klobuke, čarovniške palice, pihalnike in zapestnice. Ugotovili smo, da so lahko drevesne korenine bolj zabavne kot plezala na otroških igriščih ter spoznali nekaj novih rastlin: šipek, bezeg in glog, s katerimi se lahko igramo, lahko pa jih uporabljamo tudi za pripravo čajev, sokov in marmelad. Med rastlinami je bila daleč najbolj zabavna nedotika, prav zato, ker smo se jo kljub njenemu imenu veselo dotikali…
  2. Zgodnje jesenska delavnica: Tokrat smo trli, gnetli in mešali cvetove, plodove, liste in trave, da smo iz njih dobili nežne naravne akvarele. Ko smo jim dodali ilovico in glino različnih odtenkov pa je bila nared mazalna ilovnata barva. Spoznali smo tri drevesa z značilnim lubjem: belo brezo, sivo bukev in pisano platano. Njihova debla smo poslikali, nekateri s čopiči, drugi s prstki in rokami, pri tem smo se umazali vse do komolcev in obrazov… Bilo je super zabavno!
  3. Pozna jesenska delavnica: Izkoristili smo pozno jesen in še poslednje pisane barve, ki so si jih nadeli gozdovi, parki in travniki. Iz jesenskega listja smo ustvarili pisane perjanice in afriške krone, spletali smo mreže in vanje lovili pajkce, bubike in druge jesenske plodove. Na sprehodu po parku smo spoznali, da imajo najbolj živo in pisano obarvano listje jeseni tuja drevesa iz Azije in Severne Amerike, predvsem javorji. Sprehod pa smo zaključili s čisto pravo borbo… s suhim listjem, seveda!
  4. Zimska delavnica: Babica Zima nas je prijazno zasula s snegom, pridružil se ji je tudi Dedek Mraz, mi pa smo se na zimski delavnici Igrače malo drugače igrali, ustvarjali in zabavali s snegom in ledom… Izdelali smo ledena barvna jajca, za katera so otroci pravilno uganili, da so zmajeva in jim napravili ledeno gnezdo. Gole vejice bližnjega grma smo okrasili z ledenimi okraski, ki smo jim dodali pravo zimsko cvetje: cvetove leske, tise, brogovite in rumenega drena. Otroci so na sprehodu po parku le-te rastline lahko tudi spoznali in sami odkrili, zakaj pozimi cvetijo le vetrocvetke. Sneg žal ni bil primeren za ustvarjanje snežakov, vendar prava zimska kepaža ob zaključku delavnice ni manjkala…
  5. Zgodnje spomladanska delavnica: Čisto po aprilsko, smo se tudi mi odločali med izdelovanjem in spuščanjem ladjic (ker, če že dežuje, bodimo pač mokri do konca) in izdelovanjem lokov. Posijalo je sonce in zmagali so lokostrelci, bojevniki, Indijanci! Izdelali smo loke, puščice in lesene ogrlice. Mimogrede smo ugotovili, zakaj so leske najbolj primerne za izdelovanje lokov in puščic – ker so čvrste in prožne hkrati, njihove šibe pa rastejo zelo pravilno in ravno. Ugotovili smo tudi, da je bezeg super za izdelovanje lesenih verižic, saj ima mehak stržen, čez katerega lahko z lahkoto naredimo luknjo in napeljemo vrvico. Vsak les ima namreč svoje značilnosti.
  6. Pozno spomladanska delavnica: Kaj veš o o dišečih rastlinah, aromaterapiji, zeliščarstvu, naravni kozmetiki in parfumeristiki? To delavnico smo posvetili zaznavanju vonjav; vonjali smo cvetje in lističe različnih aromatičnih rastlin. Ob pripovedovanju Ane Ličine, strokovnjakinje za aromaterapijo, smo spoznali širok razpon dišav – od sladkih do grenkih, ostrih in blagih, sadnih in gozdnih… Ob zavezanih očeh so nam nekatere vonjave porajale barve, druge pa so priklicale spomine. Dišave smo odnesli tudi s seboj domov, saj smo izbrane rastline zavili v lične šopke ali mošnjičke. Pri izvedbi delavnice nam je pomagala Šola Aromaterapije.
  7. Zgodnje poletna delavnica: O, drevesa, ti mogočni velikani! Ob poslušanju zgodbe o iglavcih in listavcih smo spoznali, da so iglice prav tako pomembne kot listi listavcev. Male drobne iglice tudi čistijo in plemenitijo zrak. Nato smo žrebali v katero drevo se bomo spremenili za en dan. Nekdo je postal hrast, drugi smreka, tretji pa breza. Naša drevesa smo poiskali v parku Tivoli in poskušali ugotoviti kako se počutimo, ko po nas skače družina veveric, ter ali nas orkanski veter lahko izruva iz tal! Za konec pa smo modri smreki in večnemu samotarju macesnu narisali njegov resen obraz.

You are donating to : Greennature Foundation

How much would you like to donate?
$10 $20 $30
Would you like to make regular donations? I would like to make donation(s)
How many times would you like this to recur? (including this payment) *
Name *
Last Name *
Email *
Phone
Address
Additional Note
paypalstripe
Loading...