Email: pazipark@gmail.com

Igrišče senčko išče

načrtovalske in izvedbene delavnice s šolarji

Project Description

Lokacija: OŠ Valentina Vodnika
Čas izvedbe: november 2015 — oktober 2016
Izvajalec: Društvo Pazi!park v sodelovanju z OŠ Valentina Vodnika
Avtorji in sodelujoči: Gaja Trbižan, Sara Čok, Luka Vidic, Urška Škerl, Urška Kranjc, Violeta Potočnik, Matic Sever
Fotografije: Urša Kisovec
Projekt je sofinancirala Mestna občina Ljubljana

Projekt »Igrišče senčko išče« je namenjen ozelenitvi šolskega igrišča skozi načrtovalske in izvedbene delavnice, ki jih izvajamo z učitelji, učenci in njihovimi starši. Ker je zunanji prostor šole skoraj v celoti tlakovan in ima sončno, izpostavljeno lego, je naša skupna želja, da bi na igrišču zagotovili naravno senco in zavetje v vročih dneh. Zasnova za zasaditev igrišča je nastala na podlagi predlogov in želja zaposlenih šole in učencev, ki so sodelovali na načrtovalskih delavnicah ter kriterijev kot so varnost, funkcionalnost in boljši stik z naravo.

V marcu 2016 so bile izvedene delavnice z učenci različnih stopenj OŠ Valentin Vodnik. Na delavnicah smo skupaj z učenci ugotavljali kaj vse drevesa potrebujejo za rast, katera drevesa so primerna za senco in kje v prostoru bi si želeli oziroma potrebovali senco. Mlajši učenci so izdelali risbe dreves in igrišča, tisti iz višjih stopenj pa vsak svoj načrt za ureditev igrišča. Skupina učencev se je ukvarjala z ureditvijo predvrta šole, pri tem jim je bil v navdih arhitekt Jože Plečnik, ki je avtor stavbe v kateri se nahaja šola. Na podlagi predlogov z delavnice in pričakovanj vodstva in zaposlenih šole je bila pripravljena idejna zasnova (pre)ureditve šolskega igrišča. V izvedbenih delavnicah, ki so sledile v maju in juniju 2016 smo skupaj z otroci, starši in učitelji prostovoljci zasadili izbrana drevesa in grmovnice ter tako omogočili naravno osenčenje igrišča.

Izvedbene delavnice so potekale v zunanjem prostoru šole, na igrišču, v treh popoldanskih sklopih. Udeleženci so pod strokovnim vodstvom članov Društva Pazi!park izvedli vsako od faz zasaditve igrišča: pripravo terena, saditev dreves in grmovnic ter setev trate.  Na prvi delavnici smo izkopali sadilne jame ter pripravili primerno podlago za sajenje. Udeležence smo uvedli v delo s pogovorom o tem kaj rastlina potrebuje za svojo rast in kakšna tla so primerna ter kako jih lahko na naravi prijazen način izboljšamo. Na drugi delavnici smo sadili sadike dreves in grmovnic, delavnico pa smo pričeli s pogovorom o različnih vrstah drevnine, njihovih lastnostih in za kaj jih lahko uporabljamo. Na tretji delavnici smo zasajeno drevnino pognojili, očistili in oblikovali teren ter posejali trato. Preko izvedbenih delavnic so se otroci med seboj bolje spoznali, preko praktičnih izkušenj so pridobili nova znanja, vpogled v naravo in naravne procese, poleg tega pa so se naučili sodelovanja, medsebojne pomoči in solidarnosti. Ker so na delavnicah sodelovali tudi starši je bila to prav tako enkratna možnost za povezovanje in utrjevanje medgeneracijskih vezi.

Vabljeni k ogledu kratkega filma o skupnostnemu urejanju šolskega igrišča!

 

You are donating to : Greennature Foundation

How much would you like to donate?
$10 $20 $30
Would you like to make regular donations? I would like to make donation(s)
How many times would you like this to recur? (including this payment) *
Name *
Last Name *
Email *
Phone
Address
Additional Note
paypalstripe
Loading...