Email: pazipark@gmail.com

Mala terasa na “Šubičevi”

strešni vrt

Project Description

Lokacija: Gimnazija Jožeta Plečnika, Ljubljana
Čas izvedbe: december 2014 –april 2015
Izvajalec: Pazi!park v sodelovanju z Gimnazijo Jožeta Plečnika (mentorica mag. Darja Silan in dijaki), podjetje Knauf Insulation, Semenarna Ljubljana, agencija Maga, mizarstvo Uroš Centa
Zasnova ureditve: Luka Vidic, Sara Čok, Jana Kozamernik, Mojca Balant
Izvedba in pedagoško sodelovanje: Luka Vidic, Sara Čok  

S pričetkom leta 2015 je na terasi gimnazije Jožeta Plečnika Ljubljana pričel nastajati zelenjavno-okrasni vrt. Na pobudo mentorice, profesorice biologije mag. Darje Silan, s pomočjo dijakov, Pazi!parkovcev in donatorskih podjetij je po nekaj mesecih dela, na strehi gimnazije zrasla pravcata učilnica na prostem.

Pazi!park smo izdelali idejno zasnovo ter ureditveni in zasaditveni načrt za ureditev terase. Zasnova funkcionalnega šolskega vrta je preko več ustvarjalnih delovnih sestankov s predstavniki šole in sodelujočih podjetij nastajala od januarja do marca 2015. Pri zasnovi strešnega vrta in izboru rastlin smo upoštevali specifične rastne pogoje na višini: izpostavljenost vetru, močnemu soncu, sušo in izsuševanje zemlje ter zimsko zmrzal. V mesecih marcu in aprilu 2015 so se začela konkretna dela na terasi: najprej izdelava visokih in nizkih gred ter klopic, sledilo je sajenje in setev rastlin. Pri tem smo dijakom pomagali s strokovnimi nasveti, delavnicami o urbanem vrtnarjenju na temeljih permakulture, kot tudi pri sami izvedbi, pripravi in zasaditvi gredic.

Želja mentorice je bila, da se terasa uredi na način, da bo pohodna in uporabna ter postane vzorčni primer, kako se lahko izkoristi podobne strešne površine, da postanejo prostori za druženje in učenje. Strešni vrt na Gimnaziji Jožeta Plečnika Ljubljana, s svojim zelenjavno-okrasnim vrtom v prvi vrsti služi kot odličen zeleni laboratorij za odkrivanje vseh zakonitosti narave. Dijaki bodo lahko tik ob učilnici za biologijo spoznavali rastline in živali ter se od teh novih sosedov naučili veliko novega. Strešni vrt je torej učilnica na prostem, a je hkrati še veliko več od tega; je prostor pridelave lastnih vrtnin in zelišč, je prostor druženja in sprostitve ter medgeneracijskega sodelovanja. Po drugi strani pa ozelenjene strehe, še posebej v urbanih središčih kjer je manj zelenih površin, prispevajo k boljši mikroklimi, saj pomagajo zmanjševati pregrevanje mesta in površinski odtok vode. V urbanem okolju tvorijo »zelene otoke«, kjer najdejo zavetišče različne vrste žuželk, ptic in drugih živali ter s tem prispevajo k ohranjanju biotske pestrosti. Vse našteto seveda pripomore k višji kakovosti bivanja v mestih.

Brošura MALA TERASA Strešni vrt Gimnazije Jožeta Plečnika

Booklet LITTLE TERRACE Roof Garden at the Jože Plečnik High School

You are donating to : Greennature Foundation

How much would you like to donate?
$10 $20 $30
Would you like to make regular donations? I would like to make donation(s)
How many times would you like this to recur? (including this payment) *
Name *
Last Name *
Email *
Phone
Address
Additional Note
paypalstripe
Loading...