Email: pazipark@gmail.com

Mesto na dlani

zeleni prostor v urbanem okolju

Project Info

Project Description

Mobilni dogodek v sklopu meseca krajinske arhitekture 2012
Lokacija: Cankarjeva ulica, Velenje in Trg Leona Štuklja, Maribor, april 2012
Izvajalci: Pazi!park v sodelovanju z DKAS, DŠKA, arboristi Nataša Dolejši, Barbara Pajk, Tanja Grmovšek
Avtorji:  Mojca Balant, Urška Kranjc, Tanja Maljevac, Gaja Trbižan

April, mesec krajinske arhitekture, je med drugim zaznamoval dogodek »Mesto na dlani«, ki se je najprej odvil v Velenju, en teden kasneje pa tudi v Mariboru. Mobilni dogodek je pripravila skupina Pazi!park v sodelovanju z DKAS, DŠKA, in arboristi ter drugimi partnerji, podprla pa sta ga še Zbornica za arhitekturo Slovenije in občini Velenje in Maribor. Pri izvedbi dogodka so nam pomagali tudi naši kolegi iz Velenja in Maribora: Saša Piano, Vida Kac, Anja Bauman in Marko Klemenčič.

Večdnevni mobilni dogodek je opozarjal na pomen zelenega odprtega prostora v urbanem okolju. Dogodek je potekal na izbrani javni površini v središču mesta ter na spremljajočih zelenih površinah. Na osrednji točki je bil na tleh razgrnjen pohoden ortofoto posnetek mesta. Mimoidoče smo povprašali katere zelene površine se jim zdijo najbolj uporabne, katere najpomembnejše in kje v mestu jih morda pogrešajo. Kot odgovor so na ortofoto posnetek na tleh nalepili nalepko ustrezne barve. Že po nekaj urah so se na tleh začele pojavljati zgostitve različnih barv, ki so odgovarjale legendi na razprostrti karti. Vsaka nalepka pa je nosila svojo zgodbo.

Na zelenih površinah v okolici so izveski na izbranem mestnem drevju opozarjali na stanje, pomembnost in vrednost mestnega drevja. Vsako posamezno drevo smo razporedili v eno od kategorij, ki so označevale kondicijsko stanje drevesa, povezano s pogosto krutimi rastnimi razmerami v mestu ter izborom sadike in načinom sajenja in vzdrževanja. Kategorije »Legenda«, »Zdravko«, »Pohabljenec«, »Spaček« in »Zombi« so ilustrirale podobe dreves s človeškimi potezami. Za lažjo predstavo o dejanski vrednosti posameznega drevesa, povezani z njegovo starostjo, vitalnostjo ali kategorijo, so bile na oznakah podane tudi cenovne vrednosti dreves.

You are donating to : Greennature Foundation

How much would you like to donate?
$10 $20 $30
Would you like to make regular donations? I would like to make donation(s)
How many times would you like this to recur? (including this payment) *
Name *
Last Name *
Email *
Phone
Address
Additional Note
paypalstripe
Loading...