Email: pazipark@gmail.com

Nove prakse, nova orodja

projekt in razstava

Project Info

Project Description

Lokacija: Galerija ŠKUC
Čas izvedbe: marec 2021 – marec 2022
Razstava je nastala v koprodukciji s Centrom za kreativnost, ki deluje v Muzeju za arhitekturo in oblikovanje.
Podprli so jo Ministrstvo za kulturo RS, Mestna občina Ljubljana in Evropski sklad za regionalni razvoj.

Projekt Nove prakse, nova orodja si prizadeva osvetliti način delovanja sodobnih »slovenskih« arhitekturnih praks. S projektom avtorji odgovarjajo na tri ključna vprašanja: kaj je naloga arhitekture danes, kakšen je organizacijski model sodobne arhitekturne prakse in na kakšen način arhitekturo predstavljati javnosti.

Povod za projekt so bili trije pogovori med sodelujočimi arhitekturnimi praksami in kustosoma, v katerih so ugotavljali, kakšne organizacijske, projektantske in druge strokovne novosti uvajajo v svoje delo in s tem spreminjajo način, kako razumemo arhitekturno dejavnost danes. Nabor birojev in družb ni nacionalen ali reprezentativen, temveč subjektiven, pri čemer sta kuratorka in kurator v ospredje postavila raznolikost obravnavanja danih tematik na področju arhitekturnega snovanja. Predstavljene arhitekturne prakse so začele samostojno strokovno delovati pred desetimi ali petnajstimi leti, v času začetkov svetovne finančne krize in vse večjega vpliva podnebne krize, ko so se hkrati odprle široke možnosti za globalno povezovanje in širjenje zavesti skupnostno naravnane odgovornosti za obstoj planeta. Vlog arhitekture se spreminja, arhitekti pa so postali mediatorji med uporabniki in prostorom, skrbniki dediščine in prostorski aktivisti, ki rešujejo kompleksne organizacijske in prostorske probleme.

Z istoimensko razastavo ki je potekala v Galeriji ŠKUC se predstavljajo arhitekturne prakse: a2o2 arhitekti, Arhitekti Počivašek Petranovič, Elementarna, Emil Jurcan, Mertelj Vrabič Arhitekti, Pazi!park, Prostorož, svet vmes, Some Place Studio ter Vidic Grohar arhitekti, ki sta jih izbrala kustosa Mika Cimolini in Matevž Čelik.

Fotografije razstave: Klemen Ilovar in Simao Bessa.

Obrazstavni dogodki:
24.2.2022 ob 17. uri: ogled razstave s kuratorko Miko Cimolini
10.3.2022 ob 18. uri: ogled razstave s sodelujočimi arhitekturnimi praksami
24.3.2022 ob 18. uri: ogled razstave s kuratorko Miko Cimolini

You are donating to : Greennature Foundation

How much would you like to donate?
$10 $20 $30
Would you like to make regular donations? I would like to make donation(s)
How many times would you like this to recur? (including this payment) *
Name *
Last Name *
Email *
Phone
Address
Additional Note
paypalstripe
Loading...