Email: pazipark@gmail.com

Otroci načrtujejo prostor OŠ. dr. Pavla Lunačka Šentupert

programska izhodišča in načrtovalske smernice za celostno urejanje zunanjega prostora

Project Description

Lokacija: Šentrupert
Čas izvedbe: junij – november 2022
Avtorji in sodelujoči: Gaja Trbižan, Andreja Štrukelj Sinčič, Katja Štucin
Naročnik: Občina Šentrupert

Namen naloge je bila preveritev prostorskih danosti ter predlogov in pobud deležnikov glede širšega območja osnovne šole ter ožjega zunanjega prostora šole z vidika možnosti delne oz. celovite prenove šolskega zunanjega prostora in umestitve nove šolske telovadnice.

Kakovostna projektna naloga za pripravo projektne dokumentacije načrtovane ureditve je ključna za izvedbo načrtovane investicije in lahko prihrani investicijska sredstva na ravni načrtovanja, izvedbe in kasneje vzdrževanja. Občina Šentrupert je v juniju 2022 naročila izdelavo projektne naloge celotne ureditve ter programskih izhodišč in načrtovalskih smernic za urejanje zunanjega prostora OŠ dr. Pavla Lunačka Šentrupert preko participacije uporabnikov izdelovalcu Društvu Pazi!park. Vključevanje širokega nabora deležnikov – otrok, šolske uprave, vzgojnega osebja, kot seveda tudi predstavnikov občinskih strokovnih služb in odločevalcev v proces priprave projektne naloge  in kasneje načrta za ureditev ali prenovo zunanjega prostora šole ima številne dobre in dolgoročno pozitivne učinke na kakovost ureditev, na učno vzgojne procese in na medsebojne odnose. Predvsem pa vključujoče načrtovanje vpliva na odgovornejši način rabe načrtovanih ureditev in na večji interes sodelujočih pri vzdrževanju prostora.

Pri iskanju najboljše rešitve za zunanjo ureditv šole smo stremeli k medsebojno uravnoteženem razmerju različnih površin (za namen športa, proste igre, pouka na prostem ter drugih dejavnosti) in členitvi razpoložljivega prostora na podprostore, ki se med seboj programsko in prostorsko povezujejo ter dopolnjujejo. Izhajali smo iz domneve, da naj zunanji prostor šole predvsem spodbuja otroka h gibanju in druženju na prostem, saj gibanja na prostem otrokom v sodobnem svetu primanjkuje. Športne površine naj bodo le del ureditev šolskega odprtega prostora, otroke pa naj se s primernim oblikovanjem preostalih zunanjih površin (šolskega igrišča, dvorišča in drugih zunanjih prostorov) spodbuja k drugim oblikam gibanja in aktivnemu preživljanju časa zunaj.

You are donating to : Greennature Foundation

How much would you like to donate?
$10 $20 $30
Would you like to make regular donations? I would like to make donation(s)
How many times would you like this to recur? (including this payment) *
Name *
Last Name *
Email *
Phone
Address
Additional Note
paypalstripe
Loading...