Email: pazipark@gmail.com

Otroci živijo mesto

sprehod, predavanje, posvet

Project Description

Lokacija: Spodnja Šiška in Center urbane kulture Kino Šiška
Čas izvedbe: 10. oktober 2018
Organizator: Društvo Pazi!park in Center urbane kulture Kino Šiška
Avtorji: Urška Kranjc, Gaja Trbižan, Meta Petrič, Andreja Štrukelj Sinčič, Luka Vidic, Sara Čok
Fotografije: Luka Vidic
Dogodek je sofinancirala Mestna občina Ljubljana
Dogodek so podprli: Cona plus, Flora SportKnauf Insulation, LappsetRichter SpielgeräteArhitekturni biro Štrukelj

Preberi: 1. novičnik, 2. novičnik, 3. novičnik4. novičnik

 

V sredo, 10. oktobra smo v soorganizaciji Centra urbane kulture Kino Šiška uspešno izvedli dogodek Otroci živijo mesto, s katerim želimo prispevati k razvoju mest, prijaznih otrokom in mladim. Osrednji gost posveta je bil britanski urbanist Tim Gill (Rethinking Childhood), ki je ponovno poudaril, da v mestu, ki je prijazno otrokom, bolje živijo vsi prebivalci.

Otroci potrebujejo za igro štiri glavne komponente: prostor, čas, podporo odraslih in družbo prijateljev. Prav zato je naloga mest, da zagotovijo prijazen javni prostor, ki bo dobro in varno dostopen tudi otrokom samostojno. V Ghentu, Rotterdamu, Freiburgu in nekaterih drugih mestih, so se urejanja javnih prostorov po meri otrok lotili tudi s pomočjo strategij otroške infrastrukture. Glavne ovire, ki jih morajo mesta pri tem premagovati, so povezane s prometom, trenutno glavnim razlogom za skrb staršev in dolgotrajno bivanje otrok v zaprtih prostorih. “Otroci so indikatorska vrsta za prijetna mesta, če je mesto prijazno otroku, je dobro tudi za druge. Mislim, da ste naredili čudovito stvar tukaj v centru Ljubljane, ki je prijazen ljudem in otrokom, pri tem sodite v sam vrh. A izziv je, kako zmanjšati promet, odpreti prostor za ljudi, igro in zabavo v soseskah, kjer ljudje preživijo večino svojega življenja,” je poudaril Tim Gill.

Obiskovalce dogodka je s predstavitvijo projektov, ki tudi Ljubljano uvrščajo med mesta, prijazna otrokom, nagovoril ljubljanski podžupan prof. Janez Koželj. Poudaril je, da mora biti sodobni javni prostor uporaben, prijeten, varen, dobro dostopen ter vključujoč za otroke vseh starosti.

V okviru dogodka pa je prvič pri nas potekala razprava s številnimi slovenskimi strokovnjaki za razvoj otrok: razvojno psihologinjo dr. Ljubico Marjanovič Umek, pediatrinjo dr. Tino Bregant, mag. Matejo Urbančič Jelovšek, ravnateljico OŠ Majde Vrhovnik, vzgojiteljico Brigito Urbanija iz vrtca Antona Medveda v Kamniku, dr. Majo Gojkovič iz Oddelka za predšolsko vzgojo in izobraževanje MOL in krajinskima arhitektkama dr. Majo Simoneti, z Inštituta za politike prostora ter Urško Kranjc, soustanoviteljico društva Pazi!park, zaposleno na LUZ, d.d. Gostje so poudarile pomembnost preživljanja prostega časa zunaj, predvsem nestrukturirane igre na prostem, ki je zelo pomembna za otrokov telesni, duševni in čustveni razvoj. Pri zagotavljanju bivanja na prostem pa je še posebej pomembna vloga staršev.

 

PROGRAM

POSNETKI S POSVETA

Pozdrav Gaje Trbižan, predsednice Društva Pazi!park

 

Uvodni nagovor prof. Janeza Koželja, podžupana Mestne občine Ljubljana

 

Osrednje predavanje Tima Gilla, Rethinking Childhood

 

Panelna razprava

 

 

Organizator in soorganizatorji posveta:

Sponzorji posveta:

You are donating to : Greennature Foundation

How much would you like to donate?
$10 $20 $30
Would you like to make regular donations? I would like to make donation(s)
How many times would you like this to recur? (including this payment) *
Name *
Last Name *
Email *
Phone
Address
Additional Note
paypalstripe
Loading...