Email: pazipark@gmail.com

Pazi!Lonček

Project Info

Project Description

Akcija Pazi!Lonček v okviru projekta Vrt mimo grede

Lokacija: Art center Pionirskega doma, Ljubljana, junij – julij 2010
Izvajalec: Pazi!park v sodelovanju z Zavod Bunker
Avtorji delavnice: Mojca Balant, Katja Fak, Urša Kisovec, Urška Kranjc, Tanja Maljevac, Maša Šorn, Petra Vertelj Nared

Projekt Pazi!Lonček je skupina Pazi!park zasnovala v okviru projekta Vrt mimo grede, ki ga organizira Zavod Bunker, podprla pa sta ga mednarodna mreža Sostenuto in slovensko Ministrstvo za kulturo. Projekt Vrt mimo grede je povezoval več zanimivih dogodkov in delavnic na temo urbanega vrtičkarstva na območju mestne četrti Tabor v Ljubljani, kamor so bili vabljeni vsi prebivalci lokalne in širše skupnosti in učenci osnovnih šol. Pri delavnici Pazi!Lonček je s Pazi!parkom in Zavodom Bunker sodeloval tudi Matic Sever iz podjetja Trajnice Carniola. Art center Pionirskega doma, kjer je potekala delavnica, je deloval kot prostor za srečevanje ter izmenjavo znanja in predmetov.

To je prvi Pazi!parkov projekt v sklopu koncepta 3P: PRi!SPEVAJ, PREDELAJ, PRi!HRANI. Vizija Pazi!parkove interpretacije 3P je krepitev kvalitete življenja v soseskah preko lokalnih centrov izmenjave izkušenj, znanja in dobrin. Trajnostno naravnan model je namenjen spodbujanju medgeneracijskega sodelovanja in izmenjavi ter ponovni uporabi tako znanja kot materiala. S kreativno prenovo in ponovno uporabo predmetov, ki so jih ljudje že pozabili, se tako zmanjša potreba po novih predmetih in razbremeni majhen del odlagališča. Osnovni principi so sodelovanje (vključevanje prebivalcev), aktivacija individualnih in skupnih kreativnih moči, izmenjava blaga in znanja ter zmanjšanje porabe in odpadka ter s tem povezane energije, vode in onesnaženja okolja.

Glavna ideja projekta Pazi!Lončka je bila izmenjava in ponovna uporaba starih cvetličnih lončkov, ki jih ljudje ne rabijo več. Lokalni prebivalci so se udeležili sajenja zelišč in začimb v prenovljene lončke in tako prispevali svoje znanje in delo, ali pa le izbrali že preoblikovan in zasajen lonček ter ga odnesli domov. Preoblikovani in zasajeni lončki so bili razpostavljeni tudi v krajevnem javnem prostoru, kjer so bili na voljo mimoidočim, da jih vzamejo in z njimi obogatijo svojo okensko polico.

Sadike zelišč in začimb so za projekt prispevale različne drevesnice in vrtnarije: poleg podjetja Trajnice Carniola še Retro vrtovi, trajnice Golob Klančič, vrtnarija Ravnihar in drugi.

 

You are donating to : Greennature Foundation

How much would you like to donate?
$10 $20 $30
Would you like to make regular donations? I would like to make donation(s)
How many times would you like this to recur? (including this payment) *
Name *
Last Name *
Email *
Phone
Address
Additional Note
paypalstripe
Loading...