Email: pazipark@gmail.com

Projekt ZUNAJ 2021

lokalne akcije urejanja prostora

Project Description

Lokacija: več lokacij znotraj Mestne občine Ljubljana
Čas izvedbe: marec – oktober 2021
Zunaj je projekt Mestne občine Ljubljana, ki ga v letu 2021 koordinira društvo Pazipark

Projekt Zunaj je bil zasnovan leta 2019 kot plod sodelovanja med KD Prostorož, Inštitutom za politike prostora – IPoP in Mestno občino Ljubljana, v letu 2021 pa vodenje projekta prevzema društvo Pazipark.

S projektom Zunaj prebivalce spodbujamo k aktivnemu urejanju javnega prostora, tako da podpiramo majhne lokalne akcije, s katerimi lahko prebivalci sami izboljšajo svojo okolico in ki hkrati predstavljajo korist za širšo skupnost. Skupno vsem akcijam je, da jih predlagajo ter izpeljejo posamezniki skozi delovne akcije širše skupnosti, s strani kooridnatorja pa so upravičeni do kritja materialnih stroškov izvedbe in mentorskega vodenja. V letu 2021 je bilo izbranih 12 pobud, ki so obogatile okolico z novimi družabnimi prostori, lesenimi klopmi, zeliščnimi in cvetličnimi gredami, športnimi trasami, izmenjevalnico knjig, ureditvijo prostorov med bloki in še marsičim.

Vsi pobudniki so tekom poletja realizirali svoje ideje in lahko v jeseni 2021 že žanjejo sadove svojega dela: uživajo v očiščenih kotičkih Ljubljane, nabirajo zelišča, otroci se igrajo na novo pridobljenih zelenih površinah, odrasli pa so lahko ponosni, da so prispevali svoj košček k lepši neposredni okolici, v kateri bivajo. Vsaka pobuda je bila upravičena do finančne pomoči v vrednosti 800,00 eur, ki jih je prispevala Mestna občina Ljubljana in denar so porabili resnično zelo modro. Realizacija pobud je potekala v tesnem sodelovanju s krajinskimi arhitekti iz društva Pazipark, ki so prostovoljcem pomagali s strokovnimi nasveti, da je delo potekalo čim bolj gladko. Predstvaljamo nekaj najbolj zanimivih pobud:

MC’VIŠKA KOLOPRAVLJALNICA

Saj že vsi vemo, da je kolesarjenje super in da je položna Ljubljana ustvarjena za kolesarjenje, a ne? Če pa dobiš na voljo še mini kolesarski “self-servis”, pa še toliko bolje! In točno to se je zgodilo na Viču, nastala je MC’Viška kolopravljalnica – lesena struktura, ki združuje elemente kolesarnice in popravljalnice koles, poleg tega pa vsebuje še kup rešitev, ki so jih prepoznali in predlagali mladi. Vesna Strlič, koordinatorka dejavnosti v MC Vič je opisala nastanek: “Četica malih mojstrov se je zagnala v delo, brusila, barvala z značilno modro barvo Mladinskega centra Vič in modularne lesene dele  privijačila v enotno strukturo. Lesene dele je priskrbelo podjetje MimoGrede. In dobesedno mimogrede smo jih zložili skupaj – kot da bi zlagali legice! Otroci so sami (!) sestavili in privijačili vse dele, odrasli pa smo bili zgolj moralna podpora mladi zagnanosti.”
Za piko na i je zbrano ekipico iznajdljivi BMX-ar poučil o popravilu koles, ali mojstri pa so za nagrado dobili “custum made” zvončke za kolesa. Zato zdaj našpičite ušesa, ko se boste potepali po Viču! In če zaslišite cin-cin-cin, se morda za vogalom skrivajo kolesarji in kolopravljalnica.

ILIRSKI BLOKI!

“Z delovno akcijo smo izjemno zadovoljni! Uspeli smo uresničiti vse načrte, ki smo si jih zadali: razgrabili smo pesek in zemljo, zravnali teren in zasejali travo okoli novega počivališča z mizo in klopmi, kosili smo, pulili plevel, brusili, barvali in se pri vsem tem zabavali. Takšne akcije nas povezujejo, pa tudi opominjajo, da mora vsak prispevati svoj delček, če želimo uživati v urejenem okolju. Čaka nas še nekaj lepega vremena in zasluženo bomo posedali na novih klopeh in verjetno še nekaj časa obujali spomine na to, kako pridni smo bili. Hvala ZUNAJ za pomoč!”
Takole fino so se razpisali prebivalci Ilirskih blokov. O tem, da je vse povedano še kako res, pa se lahko prepričate iz fotografij, ki pokažejo švic, mišice, marljivost, žur, smeh, dobre medsosedske odnose, koristno preživet dan in skupno delo za pravo stvar. Bravo!

SAVSKA PRENOVA 2.0.

Saveljčani so se tudi letos v okviru projekta ZUNAJ izredno izkazali s svojo dobro organiziranostjo in vizijo, v kakšni soseski hočejo živeti. Svojo pobudo so izpeljali vrhunsko in k izvedbi je dejansko pristopila zelo široka skupina prebivalcev soseske. Izdelali in postavili so gnezdilnice za ptičke. Na igrišču za odbojko so osvežili barve na tleh, da bo igranje odbojke zopet bolj zanimivo. Obnovili in vnovič zasadili so tudi visoke grede na Šerkovem igrišču. Tudi v superhiški ob Filipovem igrišču so poskrbeli za zasaditev zelišč. Med prebivalci (in tudi v knjižnicah, arhivih in muzejih) so poiskali stare fotografije, ki prikazujejo življenje v Savskem naselju ter pripravili fotonatečaj. Zbrane fotografije so natisnili in obesili na ograjo igrišča ob OŠ, s čimer so ustvarili lepo fotografsko razstavo “Savc nekoč in danes“, ki jo želijo v bodoče še razširiti. Ob odprtju fotografske razstave so pripravili tudi pester kulturni program, kjer ni manjkal niti rimoklepač Trkaj, ki je ponosen na svojo sosesko.

UREDITEV ZELENICE PRED DIC

Dijaki in dijakinje Dijaškega doma Ivana Cankarja so pod vodstvom vzgojiteljev in pomoči hišnika na zelenici med domom in otroškim igriščem uredili kotiček za druženje. Iz palet so sestavili premična sedišča, ki so jih pobarvali s svojimi motivi, uredili so mizo s knjigobežnico in klopmi. Ob domu stoji nova greda z rožami iz katere se pne žuželčnik. Delavnica je bila izvedena septembra, dijaki so sodelovali v sklopu interesnih dejavnosti, glavna akcija s sestavljanjem elementov v delavnici in barvanjem pa se je odvila 21.9. Otvoritev so obeležili teden kasneje s kratkim programom dijakov: predstavitvijo in glasbeno točko s saksofonom. Vzgojitelj pravi da je v celotni akciji sodelovalo okrog 40 dijakov – eni več, drugi manj.

Fotografije: Luka Vidic.

 

 

 

You are donating to : Greennature Foundation

How much would you like to donate?
$10 $20 $30
Would you like to make regular donations? I would like to make donation(s)
How many times would you like this to recur? (including this payment) *
Name *
Last Name *
Email *
Phone
Address
Additional Note
paypalstripe
Loading...