Email: pazipark@gmail.com

V Mestu oblikovanja

odprti urbani ambienti

Project Info

Tags

Project Description

Lokacija: Mesto oblikovanja – Stara tiskarna Mladinska knjiga, Dunajska cesta 123, Ljubljana
Čas izvedbe: december 2014
Izvajalec: zavod BIG, društvo Pazi!park
Avtorji in sodelujoči: Luka Vidic, Jana Kozamernik, Mojca Balant, Klara Sulič, Dušan Stupar

Društvo Pazi!park se je na povabilo Zavoda BIG pridružilo sooblikovanju Mesta oblikovanja, ki nastaja v objektu nekdanje tiskarne Mladinske knjige v Ljubljani.

Mesto oblikovanja je dolgoročna nadgradnja Meseca oblikovanja, razstavnega dogodka, ki je na isti lokaciji potekal v mesecu oktobru 2014. Osrednji povod za idejo o ‘eksperimentalnem’ mestu izvira iz problematike opuščanja objektov modernistične arhitekturne dediščine, v katerih so primarne dejavnosti zamrle in posledično iskanja primernih vsebinskih rešitev, ki bodo izkoristile potenciale tovrstnih objektov za današnji čas. Ideja Mesta oblikovanja je vzpostavitev interdisciplinarnega kreativnega vozlišča, kjer se bodo srečevale skupine ali posamezniki različnih strok (oblikovalskih, prostorskih, tehničnih, družboslovnih in drugih) in gospodarski subjekti ter predstavniki proizvodnih dejavnosti. Okolje aktivnega mreženja pa bo omogočilo tvornejše iskanje novih kreativnih in trajnostnih rešitev.

Model mesta, ki nastaja v razsežnih prostorih bivše tiskarne, sestavljajo elementi realnega mesta. Postavljene so prve stavbe in grajeni volumni, povezujejo jih poti, mestne ulice, med njimi pa so tudi odprte površine. Te površine so s krajinsko-oblikovalskimi intervencijami društva Pazi!park pridobile različne značaje mestnih prostorov; mestni trg, glavna ulica z drevoredom, žepni park in še nekaj manjših ambientov. Z ureditvami, ki omogočajo druženje, posedanje, igro in druge dejavnosti v ‘zunanjih’ prostorih Mesta, se obiskovalce nagovarja in opozarja o pomenu zelenih in drugih odprtih površin mesta kot ključnih elementov kakovostnega bivalnega in delovnega okolja.

V decembru 2014 je društvo Pazi!park poleg odprtih urbanih ambientov sooblikovalo tudi vstopni del v prostore Mesta ter osrednji prostor dogodka ob otvoritvi Mesta oblikovanja. Predvideno je, da se bodo v Mestu oblikovanja odvijali številni dogodki in v skladu z dogodki se bo preoblikoval tudi prostor. Spremembe v prostoru Mesta se bodo prilagajale tematiki dogodkov, urbane krajinske intervencije pa bodo sledile tudi ciklusu letnih časov.

You are donating to : Greennature Foundation

How much would you like to donate?
$10 $20 $30
Would you like to make regular donations? I would like to make donation(s)
How many times would you like this to recur? (including this payment) *
Name *
Last Name *
Email *
Phone
Address
Additional Note
paypalstripe
Loading...