Email: pazipark@gmail.com

Ozelenitev Velike terase na Gimnaziji Jožeta Plečnika Ljubljana

strešni vrt

Project Description

Lokacija: Gimnazija Jožeta Plečnika, Ljubljana
Čas izvedbe: marec – maj 2017
Izvajalec: Pazi!park v sodelovanju z Gimnazijo Jožeta Plečnika
Arhitekturna ureditev terase: Dalija Tanšek
Zasnova ozelenitve: Luka Vidic

Izvedba in pedagoško sodelovanje: Luka Vidic, Urška Kranjc  

Po uspešnem projektu Mala terasa – šolski strešni vrt, ki smo ga skupaj z dijaki, učitelji in donatorskimi podjetji izvedli v letu 2015, smo v letošnjem letu z Gimnazijo Jožeta Plečnika nadaljevali sodelovanje pri ozelenitvi Velike terase. Prostorna ravna streha gimnazije je bila do nedavnega neizkoriščena, in predvsem zaradi dejstva, da v okolici šole ni odprtih površin, ki bi ji pripadale, so se v vodstvu odločili, da ravno streho ustrezno uredijo v Veliko šolsko teraso. Nekdaj je bil za dijake dostop na streho mogoč le ob redkih priložnostih. Običajno je to bilo takrat, ko so v okviru astronomskega krožka opazovali nebo, zvezde in planete nad Ljubljano. Danes se lahko na terasi družijo vsak dan med odmori, sledijo učnim uram na prostem in uprizarjajo kulturne dogodke. Poleg omenjenih aktivnostih bodo prevzeli tudi skrb za rastline, ki smo jih na delavnicah skupaj izbrali, jim določili mesto v zasaditvenem načrtu in jih nato v izvedbeni fazi posadili v korita.

Izhodišča delavnic, ki smo jih pripravili in vodili člani društva Pazi!park, so poleg praktičnega dela zaobjela tudi teoretični vidik. Dijakom smo predstavili obsežno področje, ki ga pokriva stroka krajinske arhitekture, njeno zgodovino in aktualnost, pomen in vlogo zelenja v mestih in osnove kako se načrtuje zasaditve.

Preden smo lahko začeli s sajenjem rastlin, je bilo potrebno napolniti korita z rastnim substratom, še pred tem pa notranje strani korit obložiti s folijami in na dno razprostreti geotekstil ter plast glinoporja za zagotavljanje zračnosti. Da bodo lahko rastline preživele poletno pripeko v omejenih rastiščnih razmerah, smo v korita razpeljali namakalni sistem. Prvi preizkus, ali smo delo dobro opravili, je bilo letošnje vroče poletje. Kar malce presenečeni smo opazovali, kako se rastline na Veliki terasi prav dobro počutijo, saj so sredi meseca avgusta, ko so bile dnevne temperature krepko nad 30C, uspevale brez težav. To tudi potrjuje, da smo pri izboru rastlinskih vrst sledili pravim merilom in izbrali takšne, ki dobro prenašajo opisane razmere.

You are donating to : Greennature Foundation

How much would you like to donate?
$10 $20 $30
Would you like to make regular donations? I would like to make donation(s)
How many times would you like this to recur? (including this payment) *
Name *
Last Name *
Email *
Phone
Address
Additional Note
paypalstripe
Loading...