Email: pazipark@gmail.com

Združeni v parku

Socialna pravičnost in vključevanje ranljivih skupin

Project Description

Vodilni partner: Kulturno okoljsko društvo Pazi!Park
Projektni partner: Društvo za kulturo inkluzije
Podpora ACF: 20.000 EUR
Trajanje projekta: 15. 5. 2022 – 14. 5. 2023
Kontaktna oseba: Gaja Trbižan
Kontakt: pazipark@gmail.com

Podprto s sredstvi Programa Active Citizens Fund v Sloveniji 2014–2021

Projekt Združeni v parku spodbuja uporabo javnih zelenih površin med gibalno oviranimi otroci in njihovimi družinami. Namen projekta je opolnomočiti družine otrok s posebnimi potrebami (predvsem tistimi z zmanjšanimi zmožnostmi gibanja), da bodo lahko aktivnejše in kakovostnejše preživljali prosti čas na javnih zelenih površinah, izboljšali svojo fizično pismenost v okviru svojih zmožnosti (ang. physical literacy), se večkrat družili s sovrstniki, postali del širše skupnosti ter bili tako boljše vključeni v družbo. Prizadevamo si, da bi bili javni parki, igrišča in drugi odprti javni prostori bolj inkluzivni ter postali prostor združevanja, povezovanja in solidarnosti med vsemi otroci, njihovimi družinami in skrbniki.

Da bi dosegli naš cilj, smo tekom projekta organizirali več aktivnosti, nekatere namenjene opolnomočenju družin z gibalno oviranimi otroki, druge ozaveščanju odločevalcev, načrtovalcev in upravljavcev odprtega prostora. Med drugim smo izvedli naslednje aktivnosti:

  1. Spoznavanje z otroki posebnimi potrebami, njihovimi družinami, skrbniki, vzgojitelji in varstveno-izobraževalnimi institucijami ter identifikacija ključnih pomanjkljivosti, ki otroke trenutno ‘odvračajo’ od že obstoječih inkluzivnih igrišč.
  2. Izvedba serije šestih spoznavnih dogodkov v Šmartinskem parku v Ljubljani, Keršmančevem parku v Kamniku in Europarku v Zagorju za otroke s posebnimi potrebami in njihove družine.
  3. Izdajanje spletnega periodičnega glasila, v sodelovanju z otroci s posebnimi potrebami, njihovimi družinami in skrbniki ter varstveno-izobraževalnimi institucijami – tu si lahko preberete: Novičnik št. 1Novičnik št. 2, Novičnik št. 3, Novičnik št. 4.
  4. Priprava nabora konkretnih ukrepov za izboljšanje igrišč po meri otrok s posebnimi potrebami v izbranih parkih ter posredovanje odgovornim odločevalcem.
  5. Priprava in distribucija splošnih priporočil in smernic za načrtovalce in upravljavce za spodbujanje inkluzivnega oblikovanja in rabe javnega prostora za otroke s posebnimi potrebami – tu si lahko preberete Priporočila za vključujoče načrtovanje otroških igrišč.
  6. Priprava seznama kontaktov odgovornih služb (oddelkov, odsekov) in posameznikov, na katere se lahko obrnejo družine, skrbniki ali vzgojitelji v primeru določene vrste problema ali ovir s katerimi se srečujejo v javnem odprtem prostoru oz. igralnih površinah.
  7. Izobraževanje načrtovalcev za bolj inkluzivno načrtovanje javnega prostora, posebej otroških igrišč – predstavitev priporočil in smernic (v okviru  poklicnih usposabljanj ZAPS).

Od trenutka, ko se rodimo, do starosti, okolje v katerem živimo, oblikuje naše življenje in vpliva na naše zdravje in dobro počutje. Dokazi kažejo, da lahko življenje v bolj zelenem okolju varuje zdravje, pripomore k okrevanju po boleznih in lajša vplive slabega zdravja in invalidnosti. Javne zelene površine so še prav posebno pomembne za ranljive skupine, tudi za ljudi z oviranostmi, njihovo smotrno načrtovanje in raba, primerna za vse pa se lahko uporabljata tudi kot pomembno orodje pri gradnji pravičnejše družbe.

You are donating to : Greennature Foundation

How much would you like to donate?
$10 $20 $30
Would you like to make regular donations? I would like to make donation(s)
How many times would you like this to recur? (including this payment) *
Name *
Last Name *
Email *
Phone
Address
Additional Note
paypalstripe
Loading...