Email: pazipark@gmail.com

Zgodbe dreves, ki niso le za les

sprehod po poti zavarovanih dreves

Project Info

Project Description

Lokacija: mestno središče Ljubljane
Čas izvedbe: junij 2016
Izvajalec: Pazi!park v sodelovanju z ZRSVN in KD Pripovedovalski variete
Avtorji:Gaja Trbižan, Mojca Balant, Tina Verbič, Špela Frlic
Fotografije: Luka Vidic, Urša Kisovec
Projekt je sofinancirala Mestna občina Ljubljana

Drevo naj se posebno v mestu nikdar ne poseka, razen če tega ne narekuje monumentalna zasnova. Cesta naj se po možnosti ogne stoječemu, zdravemu drevesu in stavbar naj ga upošteva in spoštuje. Drevo raste mnogo let – Bog ga da in zemlja njegova.”
– Jože Plečnik, arhitekt

Drevo je v mestih še posebej dragoceno, saj omogoča kakovostno okolje za življenje, kljub različnim ekstremnim vremenskim pojavom, gostemu prometu in drugim oblikam onesnaženja. Z mehčanjem toge strukture ulic in stavb so mesta z obilo zelenja bolj prepoznavna in očesu prijetnejša. Posamezna drevesa, skupine dreves in parki nudijo prijetne prostore za zbiranje, počitek, sprostitev in rekreacijo. Vendar mestno okolje drevju ni najbolj prijazno. Prostora za rast in razvoj dreves je malo, veliko je tlakovanih, za vodo in zrak nepropustnih površin, tla so zbita in osiromašena, drevje pa ogrožajo tudi promet in druge dejavnosti. Tako je v sodobnem mestu danes teže posaditi in vzgojiti mogočno drevo, kot zgraditi visoko hišo.

Prav zato so stara, mogočna drevesa v mestih še toliko bolj dragocena. Že samo njihova občudovanja vredna velikost zbuja spoštovanje, zato jih je človek v svoji želji po ohranjanju zavaroval. Na območju Mestne občine Ljubljana raste več kot 220 drevesnih naravnih vrednot, od teh se jih dobrih 20 nahaja v samem mestnem središču, in dvema med njimi je pripisan celo državni pomen.

S pomočjo knjižice “Zgodbe dreves, ki niso le za les” vam želimo približati nekatera izmed teh izjemnih in mogočnih bitij, ki z nami vztrajajo že sto in več let. Zasnovan sprehod vas bo vodil po mestnem središču Ljubljane od drevesa do drevesa, kjer se boste lahko seznanili z vsakim od njih: spoznali drevesne vrste, njihove značilnosti in resnične zgodbe, ki se skrivajo za vsakim od njih. Vabljeni na potep!

Brošura ZGODBE DREVES, KI NISO LE ZA LES

 

You are donating to : Greennature Foundation

How much would you like to donate?
$10 $20 $30
Would you like to make regular donations? I would like to make donation(s)
How many times would you like this to recur? (including this payment) *
Name *
Last Name *
Email *
Phone
Address
Additional Note
paypalstripe
Loading...