Email: pazipark@gmail.com

Tirana je gostila mednarodno konferenco RE:PLAY

RE:PLAY
28
Dec

Tirana je gostila mednarodno konferenco RE:PLAY

Tirana, 24.-26. oktober 2023 projekt RE:PLAY, sofinanciran s sredstvi programa Ustvarjalna Evropa, je v treh letih združil svetovne strokovnjake in navdušence s področja igre in urejanja prostora.

RE:PLAY – Preoblikovanje prostorov igre z otroki na Zahodnem Balkanu, je projekt vzpostavljen in podprt v okviru programa Ustvarjalna Evropa. Pet organizacij, ki prihajajo iz Slovenije (Pazi!park), Hrvaške (Kreativni Krajobrazi), Srbije (Škograd), Črne Gore (Gradionica) in Albanije (Qendra Merrdanhie) je združilo moči v prizadevanju za več dostopnih možnosti za igro in bolj navdihujoče igralno okolje v mestih Zahodnega Balkana. Glavni poudarek projekta je predvsem ponovno razmišljanje o šolskih dvoriščih kot naravnih igriščih, ki omogočajo otrokom, da se razvijajo v času pouka in izven.

Na konferenci se je srečalo več kot 50 strokovnjakov; raziskovalcev, projektantov in predstavnikov mestnih služb iz regije in od drugod. Udeleženci so pridobili nova znanja ob predstavitvah pilotnih projektov in spoznanj projekta RE:PLAY ter poslušali navdihujoče zgodbe vabljenih gostov  iz Studio Ludo (Philadelphia, ZDA); Metalude (Montreal, CA); Superpool (Istanbul, TR), Filter Café Filtré (Bruselj, BE) in Grün macht Schule (Berlin, DE).

Generalna direktorica Agencije za parke in rekreacijo in podžupanja Tirane, gospa Anisa Ruseti, je delila najnovejša prizadevanja mesta za izboljšanje dostopa do javnih igrišč ter napovedala širitev projekta  “Odprta dvorišča”, kar bo omogočalo, da bodo vsa šolska dvorišča in telovadnice osnovnih in srednjih šol v Tirani po pouku odprta za lokalno skupnost. Ta pristop bo povečal možnosti za igro v soseskah in zmanjšal potrebe družin po uporabi avtomobila za obisk rekreativnih objektov. RE:PLAY je v okvirju projekta “Odprta dvorišča” prispeval k preizkušanju koncepta zelenega šolskega dvorišča in participacije otrok, kar partnerji upajo, da bo vključeno v novo lokalno politiko.

RE:PLAY pilotni projekti v petih mestih po Balkanu še vedno preizkušajo načine za preoblikovanje šolskih dvorišč in igrišč v zelene, podnebno odporne in parkom podobne prostore. Partnerji so v proces oblikovanja prostora vključevali vse glavne deležnike, predvsem otroke, ki so sodelovali v različnih dejavnostih, kot so delavnice, delovne akcije, praznovanja, pouk na prostem in poletne šole. Partnerji so med konferenco predstavili, kako so v preteklih treh letih omogočili otrokom, da aktivno sooblikujejo šolski prostor in ga skupaj z njimi tudi uredili.

Po besedah podžupanje Ruseti je ta nov pristop k oblikovanju javnega prostora premik v ustvarjanju skupnostnega prostora, kjer igra postane del učenja in socialne interakcije. “To vidimo kot naložbo v prihodnost mesta, ne le kot inovacijo oblikovanja prostora za igro,” je dejala. “Pobuda za preoblikovanje sivih in večinoma asfaltiranih prostorov bi se lahko razširila na več šol po mestu, če bo sprejeta s strani lokalnih prebivalcev.”

Zaključna konferenca se je sklenila s cestno zabavo na za promet zaprti ulici ob osnovni šoli Gustav Mayer, najnovejšim izvedenim projektom šolske ulice. Partnerji projekta RE:PLAY, skupaj z mestno občino Tirana, so organizirali zabavo za več kot 300 lokalnih otrok, ki je nudila igro, glasbo, šport, slikanje in celo kuharsko delavnico priprave testenin. Zaključni dogodek je zajel bistvo RE:PLAY projekta – igranje in uživanje v urbanem prostoru, ki je namenjen lokalni skupnosti, otrokom in njihovim skrbnikom.

Sledite nam na socialnih omrežjih: Facebook Replay_wb ter Instagram @replay_wb

Več o projektnih partnerjih: 

– Društvo Pazi!park (vodilni partner, Slovenija): http://www.pazipark.si/,
– Kreativni krajobrazi (Hrvaška): https://kreativnikrajobrazi.hr/en/,
– Udruženje Škogled (Srbija): http://skograd.org/en/home-en/,
– Qendra Marrëdhënie (Albanija): http://qendra-m.org/,
– Gradionica (Črna gora): https://gradionica.me/

Kontakt: Društvo Pazi!park, Ljubljana, Slovenija, vodilni partner, Gaja Trbižan, pazipark@gmail.com, +386 31889210

 

You are donating to : Greennature Foundation

How much would you like to donate?
$10 $20 $30
Would you like to make regular donations? I would like to make donation(s)
How many times would you like this to recur? (including this payment) *
Name *
Last Name *
Email *
Phone
Address
Additional Note
paypalstripe
Loading...