Email: pazipark@gmail.com

Otroci in strokovnjaki skupaj preoblikujemo igrišča na Zahodnem Balkanu

RE:PLAY
26
Maj

Otroci in strokovnjaki skupaj preoblikujemo igrišča na Zahodnem Balkanu

Beograd, 26. maj 2022 – RE:PLAY projekt, s katerim Evropska unija v okviru programa Ustvarjalna Evropa spodbuja soustvarjanje, naravno igro in vključevanje naravnih prvin pri preoblikovanju otroških igrišč v Srbiji, na Hrvaškem, v Sloveniji, Črni gori in Albaniji, je na polovici izvajanja!

RE:PLAY (Redesigning playscapes with children in Western Balkans) je projekt, ki se je pričel januarja 2021, financira ga Evropska unija, njegov cilj pa je preoblikovanje igrišč, pri čemer so otroci glavni soustvarjalci prostora.

Partnerji smo v zadnjem letu in pol izvedli vrsto soustvarjalnih delavnic in izmenjav med državami. Namen delavnic je preizkusiti nove oblikovalske modele, preko katerih so otroci in mladostniki vključeni kot enakopravni člani pri odločanju glede oblikovanja igralnega prostora. Cilj tega pristopa je spremeniti ustaljeno oblikovalsko prakso oblikovanja za otroke v oblikovanje z otroki. Ta pristop krepi vlogo otrok in mladostnikov, spodbuja njihovo domišljijo in samostojnost pri delu in življenju. Opolnomoči jih pri uveljavljanju pravice do javnih površin in, kar je še pomembneje, do varne in pristne igre.

V okviru rednega srečanja projektnih partnerjev v Beogradu smo izvedli tudi javni dogodek “Igra se začne, ko se pojavimo!”, na katerem smo se srečali strokovnjaki, posamezniki in predstavniki organizacij s področja družboslovja, humanistike in prostorskih ved. V okviru triurnega interaktivnega dogodka so imeli gostje edinstveno priložnost, da se z različnih strokovnih in izkustvenih stališč srečajo in pogovarjajo o temi igre, njeni vlogi pri razvoju naših edinstvenih osebnosti, družbe in kultur. Ob pogledu na družbene okoliščine Zahodnega Balkana smo udeleženci govorili o možnih načinih igre, kako jo negovati skozi življenje in jo manifestirati skozi prostor in infrastrukturo mest. Ta spodbuja razvoj otrok in mladostnikov in omogoča uveljavljanje njihove pravice do igre, kar je tudi eden izmed projektnih ciljev.

Pogovor je spodbudilo uvodno predavanje profesorice Ane Marjanović-Šejn, ki s svojim delom in prakso že več desetletij opredeljuje parametre za kakovostne prostore za igro. Javna razprava je bila priložnost, da se domača strokovna javnost seznani s projektom RE:PLAY in se vključi v razmišljanje o trenutnem stanju igre in prostorov za igro v širšem družbenem kontekstu Zahodnega Balkana. Ponovno je bilo poudarjeno, da je vrhunsko igrišče prav narava, saj spodbuja radovednost ter domišljijo, v njej pa lahko vse generacije najdejo in ustvarijo svoj prostor za igro.

Do konca leta 2023 bomo v Beogradu, Zagrebu, Baru, Ljubljani in Tirani partnerske organizacije skupaj z lokalnimi partnerji, otroki in mladimi ustvarile pet prenovljenih igralnih površin, za strokovno javnost pa bo pripravljen priročnik, ki bo povzemal različne metodologije dela.

Sledite nam na socialnih omrežjih: Facebook Replay_wb ter Instagram @replay_wb

Več o projektnih partnerjih: 

– Društvo Pazi!park (vodilni partner, Slovenija): http://www.pazipark.si/,
– Kreativni krajobrazi (Hrvaška): https://kreativnikrajobrazi.hr/en/,
– Udruženje Škogled (Srbija): http://skograd.org/en/home-en/,
– Qendra Marrëdhënie (Albanija): http://qendra-m.org/,
– Gradionica (Črna gora): https://gradionica.me/

Kontakt: Društvo Pazi!park, Ljubljana, Slovenija, vodilni partner, Gaja Trbižan, pazipark@gmail.com, +386 31889210

You are donating to : Greennature Foundation

How much would you like to donate?
$10 $20 $30
Would you like to make regular donations? I would like to make donation(s)
How many times would you like this to recur? (including this payment) *
Name *
Last Name *
Email *
Phone
Address
Additional Note
paypalstripe
Loading...