Email: pazipark@gmail.com

Naj se igra na Zahodnem Balkanu začne!

RE:PLAY
15
Mar

Naj se igra na Zahodnem Balkanu začne!

Bar, Črna gora, 8. marec 2023 – Mednarodni dan žena smo obeležili s partnerskim srečanjem in pripravo na izvedbo pilotnih projektov v okviru projekta RE:PLAY, ki je sofinanciran s strani Evropskega programa Ustvarjalna Evropa in je namenjena vključevanju otrok v sodelovalni in soustvarjalni proces oblikovanja novih prostorov za igro. V Sloveniji je projekt z dodatnimi sredstvi podprlo Ministrstva za javno upravo Republike Slovenije.

Partnerji projekta RE:PLAY smo se tokrat zbrali na dvodnevni izmenjavi v Baru, v Črni gori, da pregledamo potek triletnega projekta in se pripravimo na nov sklop aktivnosti soustvarjanja prostorov za igro skupaj z otroki. Začetne faze so vključevale aktivno sodelovanje otrok pri snovanju vsebine prostorov za igro za izboljšanje in obogatitev pilotnih območij. V zadnjih mesecih projekta bomo uresničili nekatere predloge otrok, s čimer bo narejen pomemben korak naprej pri oblikovanju igrišč, ki bodo bolj ustrezala njihovim potrebam.

V okviru izmenjave smo si projektni partnerji ogledali stanje obstoječih igrišč v ožjem mestnem jedru občine Bar, kjer je bilo v zadnjih nekaj letih zgrajenih več novih in obnovljenih nekaj starih igrišč. Partnerjem so bili predstavljeni rezultati analize potreb po novi ureditvi odprtega prostora, ki je bil opustošen v letu 2019, pridobljeni v sodelovanju z dijaki gimnazij.

Partnerji so se udeležili seminarja psihoterapevtke Branke Ćalasan, predstavnica nevladne organizacije Portret, z naslovom “Ocena potreb skupnosti in zemljevid moči”.  Udeležencem je ponudil priložnost za poglobitev spoznanj o psiholoških osnovah igre in otrokovi potrebi po igri kot temeljni pravici. Seminar je zajemal tako teoretične kot praktične vidike profesionalne psihologije ter razpravo o uporabi iger kot močnega orodja za razvoj sodelovanja z otroki in bolj sistematičnega pristopa k raziskovanju njihovih potreb in potreb skupnosti.

Partnerske organizacije bomo do konca leta 2023 izvedle pet pilotnih ureditev  in preko njih predstavile, kako lahko proces soustvarjanja in sodelovanja med otroki, strokovnjaki in drugimi deležniki vodi do inovativnih in učinkovitih zasnov igrišč, ki bolje odražajo potrebe in želje otrok, mladih in s tem tudi naših skupnosti. Skozi ta vključujoč proces se je še posebej izkazal pomen naravnih prvin na igriščih, ki imajo velik ustvarjalni potencial, so zaradi svoje spremenljivosti bolj zanimive za otroke, ter hkrati nudijo večji igralni izziv in boljšo igralno izkušnjo, kot marsikatero standardizirano igralo. Ta in drugi rezultati RE:PLAY procesa bodo predstavljeni v priročniku namenjenem lokalnim odločevalcem in oblikovalcem otroških igrišč, ki bo na voljo v oktobru 2023.

Sledite nam na socialnih omrežjih Facebook Replay_wb ter Instagram @replay_wb

Več o RE:PLAY partnerjih:

– Društvo Pazi!park (vodilni partner, Slovenija): http://www.pazipark.si/,
– Kreativni krajobrazi (Hrvaška): https://kreativnikrajobrazi.hr/en/,
– Udruženje Škogled (Srbija): http://skograd.org/en/home-en/,
– Qendra Marrëdhënie (Albanija): http://qendra-m.org/,
– Gradionica (Črna gora): https://gradionica.me/

Kontakt: Kulturno okoljsko društvo Pazi!park, vodilni partner (Ljubljana, SI) – Gaja Trbižan, pazipark@gmail.com, +386 31 889 210

You are donating to : Greennature Foundation

How much would you like to donate?
$10 $20 $30
Would you like to make regular donations? I would like to make donation(s)
How many times would you like this to recur? (including this payment) *
Name *
Last Name *
Email *
Phone
Address
Additional Note
paypalstripe
Loading...