Email: pazipark@gmail.com

Urbani sprehodi po Spodnji Šiški in Medvodah

Urbani sprehodi - Jane's Walk 2014

Project Info

Project Description

Lokacija: Ljubljana – Spodnja Šiška, Medvode
Čas Izvedbe: maj 2014
Izvajalec: Pazi!park kot lokalni partner v organizaciji IPoP
Sodelujoči P!P: Urška Kranjc, Anita Marković
Drugi sodelujoči: Maja Simoneti, Matejka Preksavec, Milan Pipan,

Urbani sprehodi Jane’s Walk so približno uro in pol dolgi vodeni sprehodi po mestnih četrtih, ki ozaveščajo o pomenu pešačenja po vsakdanjih opravkih in poudarjajo učinek, ki ga imajo lahko pešci na urejanje mestnega prostora. Namenjeni so povezovanju prebivalcev s sosedi in sosesko in spodbujanju pripadnosti območju bivanja. Obenem sprehodi odpirajo priložnost za pogovor o težavah, s katerimi se stanovalci dnevno soočajo, ter omogočajo oblikovanje pobud, kako soseske narediti privlačnejše in prijetnejše za življenje.

Tudi v letu 2014 Pazi!park v sodelovanju z IPoP in lokalnimi inštitucijami pripravlja urbane sprehode Jane’s Walk z namenom širši javnosti predstaviti pomen prijaznosti mest za pešačenje.

Medvode – prostori za sprehod in zadrževanje
Sobota, 3. maj 2014, ob 11h
Izhodišče: pred knjižnico Medvode 

Sprehodili se bomo skozi urbani del Medvod, ki se razteza vzdolž reke Sore in Save vse do njunega sotočja kjer se skriva staro mestno središče z mestno hišo in objekti kulturne dediščine. Naravni potek rek mesto razdvaja in ustvarja več aktivnih jeder, ki sama po sebi delujejo, vendar so med seboj slabo povezana. Na sprehodu bomo spoznali glavna žarišča dogajanja in razkrivali naravne ter kulturne potenciale mesta.
Opazovali bomo fizične strukture in splošen utrip urbanega prostora – privlačnost in opremljenost, delež zelenih površin in raznolikost funkcij v prostoru. Glede na to bomo ocenili prilagojenost prostora raznovrstnim uporabnikom ter opozorili na vlogo pešca, ki vpliva na živahnost ulice. Ovrednotili bomo trenutno stanje dostopnosti, prehodnosti in preglednosti – na kaj se ljudje orientirajo v prostoru, kje se sprehajajo in zadržujejo.

letak

Spodnja Šiška – Šolski sprehod
Torek, 6. maj 2014, ob 16.00
Izhodišče: Železniška postaja pred pivovarno v Spodnji Šiški 

Neža, Lev, Zoran in Izidor hodijo vsak dan peš v vrtec in šolo. So srečni otroci, ki imajo šolo blizu in jim ni treba v šolo z avtom. Na poti gotovo doživijo marsikaj zanimivega. Sprehodili se bomo z njimi in se pogovarjali o tem, kako doživljajo pot v šolo oni in njihovi starši, pa tudi o tem, kako hodijo v šolo njihovi prijatelji.
Včasih je večina otrok hodila v šolo peš, danes se večina pelje z avtom. Nekatere starši vozijo v šolo, ker drugače ne gre, drugi zato, ker se jim zdi pot v šolo preveč nevarna za pešačenje. Z leti otroci, ki pešačijo, začnejo hoditi v šolo sami, medtem, ko se vozači še vedno vozijo s starši. Strokovnjaki, pediatri, psihologi in ekologi se strinjajo, da peš hoja koristi zdravju ljudi in okolja. Pešačenje je začelo zadnje čase postajati ponovno popularno prav zato, ker je koristno za zdravje in za okolje. Z ureditvami za pešce, novimi potmi, počivališči in drugimi programi ob poti pa postane pešačenje koristno tudi za naselje samo. Na sprehodu se bomo pogovarjali tudi o ureditvah, ki prispevajo k temu, da je hoja v vrtec in šolo kar najbolj prijetna in varna.

letak

You are donating to : Greennature Foundation

How much would you like to donate?
$10 $20 $30
Would you like to make regular donations? I would like to make donation(s)
How many times would you like this to recur? (including this payment) *
Name *
Last Name *
Email *
Phone
Address
Additional Note
paypalstripe
Loading...