Pišite nam: pazipark@gmail.com

Otroci načrtujejo mesto

sprehod, predavanje, posvet

Project Description

Lokacija: Center urbane kulture Kino Šiška
Čas izvedbe: 15. oktober 2019 ob 10:00
Organizator: Društvo Pazi!park v sodelovanju s Centrom urbane kulture Kino Šiška in s sofinanciranjem Mestne občine Ljubljana ter Ministrstva za okolje in prostor Republike Slovenije

Mesto, prijazno otrokom, je prijazno vsem uporabnikom. Čeprav trenutna praksa pri nas še ne poudarja pomena otrok kot uporabnikov in sooblikovalcev javnega odprtega prostora, pa otroci v mestih postajajo vse bolj aktualna tema, ki se dotika mnogih področij. Urejanje javnega prostora je s počutjem otrok tesno povezano in dogodkov ali razprav, ki bi celostno in z vidika različnih strok obravnavale problematiko urejanja prostora za prihodnji razvoj otrok, je premalo. Z namenom prispevati k ureditvi mest po meri otrok organiziramo že drugo leto zapored dogodek Otroci načrtujejo mesto.

Dogodek bo prispeval k sodelovanju otrok in mladih pri urejanju mest. Skozi terenski ogled, predavanja in razprave z gosti bomo z različnih vidikov odgovarjali na vprašanja: Kako bi lahko sodelovanje med otroci in mladimi ter različnimi inštitucijami postalo stalnica ter kako omogočiti otrokom, da bodo po svoji meri prispevali k načrtovanim prostorskim ureditvam?

Osrednji gost posveta bo Roel Camps, ki v mestni upravi Antwerpna skrbi za vključevanje in sodelovanje prebivalcev. Roel je razvil in preizkusil več kot 120 participativnih projektov, v katerih je sodelovalo več kot 20.000 mladih. Prepričan je, da je za boljše vključevanje mladih v načrtovanje mest ključna kombinacija digitalne participacije in dela na terenu, kar bo tudi predstavil na dogodku.

Dogodek bo otvoril prof. Janez Koželj, podžupan Mestne občine Ljubljana, v okviru dogodka pa bo potekala razprava s številnimi slovenskimi strokovnjaki in akterji iz prakse: urbanim sociologom, dr. Aidanom Cerarjem (IPoP), Natašo Jazbinšek Sršen (vodja Oddelka za varstvo okolja MOL), prof. dr. Gregorjem Jurakom (UL FŠP), mladinsko pisateljico Majdo Koren, mag. Darjo Silan (Gimnazija Jožeta Plečnika), mag. Majo Brusnjak Hrastar (pobudnica skupnostnega projekta Shajališče EZL EK v Novem Polju) in z Lovrom Plankom ter Janom Škrjancom (pobudnika ureditve šolskega dvorišča Gimnazije Šiška).

Dogodek se bo odvijal v sklopu Meseca prostora 2019.
Dogodek je brezplačen, vendar je za udeležbo potrebna prijava.
Člani ZPAS za udeležbo na dogodku prejmejo 3 kredite točke / Sklop B (Teorija in referenčna praksa).

PRIJAVA NA POSVET

PROGRAM

 

 

 

You are donating to : Greennature Foundation

How much would you like to donate?
$10 $20 $30
Would you like to make regular donations? I would like to make donation(s)
How many times would you like this to recur? (including this payment) *
Name *
Last Name *
Email *
Phone
Address
Additional Note
paypalstripe
Loading...