Email: pazipark@gmail.com

Metamorfoze igre

Spreminjanje stanovanjskih sosesk skozi čas

Project Description

Lokacija: ljubljanske soseske Fužine, Ruski car in Savsko naselje
Čas izvedbe: april – oktober 2018
Avtorji: Urška Kranjc, Gaja Trbižan
Sodelujoči: Meta Petrič, Luka Vidic, Sara Čok, Damjana Zaviršek Hudnik, Sandra Banfi Škrbec
Fotografije: Luka Vidic
Projekt sofinancira Mestna občina Ljubljana, Oddelek za kulturo

Metamorfoze igre so prikaz razvoja igre na prostem v ljubljanskih soseskah, ki na različne načine osvetljuje odnos med otroci in njihovim lokalnim okoljem – odprtim prostorom sosesk. Spreminjanje odprtega prostora sosesk in njegove rabe skozi čas smo raziskovali na treh primerih: Fužine, Ruski car in Savsko naselje. Izbrane soseske predstavljajo uravnotežen izbor, saj so iz različnih območij mesta, iz različnih časovnih obdobij (povojna stanovanjska gradnja, stanovanjska gradnja 70. In 80. let 20. stoletja) in različnega nastanka. Vse odlikuje velik delež odprtih javnih površin, hkrati pa so prebivalci teh sosesk v zadnjih letih pokazali interes za aktivno sodelovanje pri skrbi, urejanju in razvijanju odprtih prostorov soseske.

Projekt skozi različne medije in v sodelovanju z uporabniki ter različnimi strokovnjaki predstavlja spremembe, ki se dogajajo v družbi in prostoru v zadnji polovici stoletja in se kažejo skozi odnos otrok (današnjih in tistih, ki so bili otroci v preteklosti) do odprtega javnega prostora v domačem okolju. Posebna pozornost ni namenjena le otroškim igriščem v stanovanjskih soseskah, temveč odprtemu prostoru v celoti: prostorom za posedanje in druženje, športnim igriščem, dvoriščem, ploščadim pred bloki, zelenicam, drevesnim mejicam in skritim goščavam ter drugim prostorom, ki omogočajo najrazličnejše načine preživljanja prostega časa zunaj.

Kot pomembni soustvarjalci so bili k sodelovanju povabljeni trenutni in nekdanji stanovalci – uporabniki. Vključevali smo različne generacije stanovalcev, ki so pripovedovali o svojih spominih in izkušnjah »z dvorišča« in tako osvetlili pojav ter pomen igre v vsakdanjem življenju. Pisna in ustna pričevanja uporabnikov so dopolnila razmišljanja strokovnjakov – s področij načrtovanja, urbanizma, arhitekture, krajinske arhitekture in prostorske sociologije. Skozi vsako od sosesk smo se sprehodili tudi z video kamero. Pričevanja prebivalcev, strokovnjakov in kraja samega so oblikovana kot celoviti video prispevki ter zbrana v knjižici.

Več o projektu si lahko preberete na spletni strani Metamorfoze igre. Vabljeni k obisku!

BROŠURA METAMORFOZE IGRE

 

 

You are donating to : Greennature Foundation

How much would you like to donate?
$10 $20 $30
Would you like to make regular donations? I would like to make donation(s)
How many times would you like this to recur? (including this payment) *
Name *
Last Name *
Email *
Phone
Address
Additional Note
paypalstripe
Loading...